Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Köy Enstitüleri'nin bir Türkiye projesi olduğunu belirtti. Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 70. yıldönümü nedeniyle Eğit-Der'de düzenlenen toplantıya katılan Güvel, 17 bin öğretmen, 7 bin sağlıkçı, bir o kadar da meslek erbabı yetiştiren Köy Enstitüleri'nin ithal değil Türkiye gerçeği olduğunu kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin unutulmaz Milli Eğitim Bakanı ve Köy Enstitüleri'nin kurucusu Hasan Ali Yücel ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç sayesinde Atatürk'ün kurduğu laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni ölümsüzleştirecek, çok sağlam temeller üzerinden ilerlemesini sağlayacak, aydınlık Türkiye'nin yarınlarını hazırlayacak olan Köy Enstitüleri'ni yaratan ruhun iyi anlaşıldığını vurgulayan Güvel, "O ruh anlaşıldığı zaman karanlıkları yırtan aydınlığın ne kadar değerli olduğu bir kez daha görülecektir" dedi.
Köy Enstitüleri'nin Fakir Baykurt, Mahmut Makal, Necati Cumalı gibi ünlü yazar ve şairlerin yetişmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Güvel, şunları söyledi:
"Hasan Ali Yücel, oğlu Can Yücel'in yurtdışında eğitim görme isteğini kurucusu olduğu Köy Enstitüleri'ni gerekçe göstererek, Atatürk'ün kurduğu laik Türkiye Cumhuriyeti okullarında okumanın önemini vurgulayarak geri çevirmiştir. Can Yücel ise babasını dinlemiş ve yurtdışına gitmek için biriktirdiği parasını çok yakın bir arkadaşına eğitim masraflarını karşılaması için vermiştir. Can Yücel'in çok yakın arkadaşı bugün dünyada sayılı beyin cerrahları arasında yer alan Prof. Dr. Gazi Yaşargil'dir. Günümüzde parası olanlar Türkiye sınırları içerisindeki okullar yerine maalesef daha çok yurtdışını tercih ediyor. Birçok bakan ve milletvekili çocuğu yurtdışına gidiyor. Köy Enstitüleri Türkiye için gerçek bir model olduğu gibi Cumhuriyet'in Türkiye'ye yerleşmesinde büyük rol oynamıştır."
23 NİSAN MESAJI
Milletvekili Güvel, ayrıca Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan’ın 90. Yılının tüm ulusumuza kutlu olmasını diledi.  Çocuklarımızın daha müreffeh bir dünyada yaşam sürmeleri gerektiğini belirten Güvel, Türk ulusunun geleceğinin çocuklarda olduğunu kaydetti. Çocukların en iyi şekilde geleceğe hazırlanması gerektiğini vurgulayan Güvel, “Çocuklara yönelik çabalarımız aydınlık geleceğimiz içindir. Bu çabamız sürecektir” dedi.