Ülkenin dört bir yanında, zor şartlar altında çalışan öğretmenlerin, toplumun gelişmesinde en kritik görevi yerine getirdiğini kaydeden Sümer, “İnsanın yapısına uygun biçimde hep ileriye gitme arayışının sürmesinde, cahilliğin, bağnazlığın ve karanlık düşüncelerin önlenebilmesinde öğretmenlerin görevini yerine getirebilmeleri için gerekli koşulların sağlanması büyük önem taşıyor. Onların özlük haklarını, saygınlıklarına uygun şekilde iyileştirmeliyiz” dedi.

Cumhuriyetin ihtiyacı olan nitelikli insan yetiştirilmesinde öğretmenlerin özverili çalışmalarının payına dikkat çeken Orhan Sümer, “Çocuk ve gençleri erken yaşlardan başlayarak, demokrasinin kazanımlarıyla tanıştıran, kötü şartlar altında çalışma istek ve kararlılığını yitirmeyen öğretmenlerimiz, Türk toplumuna her zaman umut aşılamış, toplum bağlarını güçlendirmiş, etik değerlerin yaşatılmasına katkıda bulunmuş ve düşünce dünyasını zenginleştirmiştir” şeklinde konuştu.

Günümüzde “Atama Bekleyen Öğretmenler” problemiyle karşı karşıya kalındığını ve öğretmen olma umutlarıyla üniversite eğitimi alan insanların yılarca atamasının yapılmadığını belirten İl Başkanı Sümer sözlerini şöyle sürdürdü: “Aydınlığın simgesi, toplumun yol göstericisi öğretmenlerimizin, mesleklerinin saygınlığına uygun, çağdaş yaşam imkanlarına kavuşturulması, önceliklerimiz arasına girmelidir. Öğretmenlerimizin, geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza ve gençlerimize güven ve yaşama sevinci vererek, ulusumuzun en büyük kazanımı Cumhuriyet'in değerini bilmelerini, Atatürk ilke ve devrimlerinin yol göstericiliğinden sapmamalarını öğütleyeceklerine bütün kalbimizle inanıyoruz. Öğretmenlerimizin üstlendikleri görevin bilinciyle hizmetlerini sürdüreceklerinden, sorumluluklarını; yönlendirmelerden, baskılardan etkilenmeden yerine getireceklerinden eminiz. Gerçeği, yeniliği, gelişmeyi ve bilimsel düşünceyi anlatan, yeteneklerimizin gelişmesine yardımcı olan, doğruluk, dürüstlük ve yardımseverlik gibi insanı ayrıcalıklı kılan öz değerlere ulaşmamızı sağlayan tüm öğretmenlerimize saygı ve gönül borcu hissediyoruz. Onurlu meslekleriyle her zaman sevgiyle andığımız, saygın kişilikleriyle yüreklerimizde yaşattığımız değerli öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü en içten duygularla kutluyorum.”