Son günlerde Osmaniye’nin Büyükşehir Olması, Tarsus’un İl olması, Uluslar arası Çukurova Bölgesel Havalimanının açılmasıyla Adana Havalimanının kapatılma ihtimali, Mersin ÇBH yanında Uluslar arası Fuar alanı yapılması söylemleri ciddi şekilde dile getiriliyor.   

Yıllarca emek verilerek oluşturulan Adana değerlerinin başka bölgelere “değer katmak” için değerlendirileceği iddia, söylem ve girişimlerin olduğu öne sürülmektedir. Bu söylem veya iddiaların doğruluğu tartışılsa da Adanalı tedirgin olmuştur.

Kentlilik bilinciyle tedirginlik ve “Kent Değerlerini” kaybetme endişesi yaşayan Adanalı her ne kadar seçim öncesi böyle bir durumun gerçekleşemeyeceğini düşünse de Yetkililerden açıklama beklemektedir.

Adanalının yakın geçmişte yaşadığı tecrübeler bu tür söylemlerden dolayı endişesini artırmaktadır. Adanahabermerkezi.com olarak polemik konusu olan iddia, söylem ve olası girişimlerle ilgili Adana kamuoyunun bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

Aşağıda belirtilen polemik konularının yanıtlanmasını Adana Kamuoyu adına talep eder, Adanalının bir yanıtı hak ettiğini düşünüyoruz…

1 – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Adana Havalimanı’nın ne olacağına Adanalı Karar Verecek” söyleminin ardından Çukurova Bölgesel Havalimanının yüklenici firma yetkilisinin “ÇBH açılınca Adana Havalimanının kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin karar verilecek. Bu konuda sözleşmede madde var” demesi ne anlama geliyor?

Adana Havalimanı kapatılacak mı?

2 – TÜYAP Adana Fuar alanı kurulduğunda Mersinde de fuar açılmıştı. Büyük tartışma olmuştu. TOBB’un desteklediği fuarlar arasında TÜYAP Adana fuarları vardı. Mersin’de kıyamet koptu, ancak mevcut durum korundu fuarlar Adana’da sürdü.   Şimdi Çukurova Bölgesel Havalimanı yanında yapılacağı duyurulan Uluslararası Fuar alanı ne anlama geliyor? TOBB hangi fuarları destekleyecek? Uluslar arası Fuarlar varken bölgesel (Taşra) fuarlara kimler neden katılır?

Şayet öylemler doğru ise Mersin’de yapılacak Uluslararası fuar alanı, TÜYAP Adana fuarını baltalamayacak mı? Eğer baltalamayacak ise yıllar önce Mersin’de yapılan fuar alanı, Adana’da fuar alanını baltalayacak diyerek yaşanan tartışma neydi?

Mersin’de Uluslar arası Fuar alanı açılacak mı? Açılacak ise Adana TÜYAP Fuar alanının durumu ne olacak? Bölgede her 2 fuar alanı için benzer fuarlar mı düzenlenecek?

3- Osmaniye’nin Büyükşehir olmak istiyor. İlin daha çok hizmet alabilmesini sağlayacağı düşünülen taleple ilgili iddia odur ki, Ceyhan ve Yumurtalık’ın Osmaniye’ye bağlaması planlanıyor. Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara’da Osmaniye’nin Büyükşehir olma düşüncesini doğruluyor. Soru şu:

Osmaniye’nin Büyükşehir olabilmesi amacıyla, gerekli nüfusu sağlamak için Ceyhan-Yumurtalık veya herhangi bir ilçe’nin Adana’dan verilmesi gündemde midir? Var ise neresi, gerekçesi ve halkın talebi var mıdır?

4-Tarsus’un a uzun süredir İl olma arzusu vardır.

Tarsus’un il olması konusunda bir çalışma var mıdır? Var ise Tarsus’un sınırlarının genişletilmesi gündemde midir? Genişleme düşünülüyor ise Adana’dan fiziki olarak sınır içine eklenecek bölge var mıdır?