Cengil, ziyarette partisinin hazırladığı "Vesayetten Millet Egemenliğine Dönüş" başlıklı anayasa teklifini ve mevcut anayasa değişiklik paketinde gördükleri eksikleri sıraladıkları iki dosyayı CHP İl Başkanı Seyhan´a takdim etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Seyhan, "Türkiye´nin gerçekten bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Ancak bu bir siyasi partinin değil Türkiye´nin Anayasası olmalıdır" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın CHP´yi şark kurnazlığıyla suçladığını belirten Seyhan, "Ama kendilerinin anayasa paketini sunma biçimleri çürük elmalara aşağıya sağlam olan elmaları yukarıya koyan pazarcı kurnazlığına benziyor. Çürük elmaları yedirmeye çalışıyor ama halk bunun farkında" diye konuştu.
Sürecin oldukça tartışmalı geçeceğini belirten Seyhan, "Sadece muhalefet partilerinin değil AKP´nin içindede bazı duyarlı seslerin bu değişikliğe karşı çıktıklarını duyuyoruz" dedi.
Toplumsal mutabakat olmadan yapılan Anayasa´nın özgürlükçü bir anayasa olamayacağını ifade eden Seyhan, SP´nin önerilerini inceleyeceklerini söyledi.
Anayasanın teknik bir konu olduğunu ifade eden Seyhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Seçmeninin büyük bir çoğunluğu referandumda sempati duyduğu partinin tavrına göre oy verecek. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu´nun (HSYK) ya da Anayasa Mahkemesi´nin oluşturulmasının temel kriterlerinin ne olduğunu hukuksal zemine indirgeyerek değerlendirebilecek kaç seçmenimiz var? Anayasanın, referanduma sunulması halk önüne sunulması ne kadar doğru kriterlere ne kadar doğru tercihlerin ortaya çıkacağını da yine tartışmalı kılacaktır. Türban referanduma sunulabilir. Halkın vakıf olduğu bir konudur, bilgisi dahilinde olduğu bir konudur. Toplumun büyük bir kısmı bilgisi dahilinde olmayan bir konu hakkında oy kullanacak, neye hizmet ettiğini bilmeden oy kullanacak. Vatandaş partisine göre oy kullanacak."
SP Adana İl Başkanı Sıtkı Cengil de, Seyhan´ın "Anayasa teknik bir konu, seçmenin büyük çoğunluğu bilgisi dahilinde olmayan bir konu hakkında oy kullanacak" görüşlerini, "Halk neticede doğruyu bulur" diyerek referanduma karşı olmadığını ima etti.
Cengil, "Biz bütün bu tartışmaların bitmesi için yepyeni bir Anayasa teklifiyle geldik. Sadece Anayasa yapmakla yetkili bir kurucu meclis oluşturulmalı. Yüksek okul mezunu kişilerden seçilecek bu isimler partili olmayacak, mevcut meclisin yerine geçmesi için değil sadece Anayasa yapması için böyle bir meclis kurulmalı" diye konuştu.