Yazar Uluğtürkkan “Atatürk En Çok Adana’yı Sevdi” Yazar Uluğtürkkan “Atatürk En Çok Adana’yı Sevdi”

CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu mesajında şu bilgilere yer verdi:

"Birinci Dünya Savaşı’nın ardından her köşesi işgal edilen memleketi kurtarmak için Kurtuluş Savaşı başlatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı’nın, Anadolu’da kalan topraklarının emperyalist ülkeler tarafından işgal edilmeye başladığı 10 Kasım 1918’de Adana’dan tren yoluyla İstanbul’a doğru hareket edecekti. 13 Kasım günü İstanbul’a vardığında boğazdaki işgal kuvvetlerine bağlı gemilere bakarak o meşhur sözü söyleyecekti; “GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER” mücadele kararını Adana’da, Adanalılardan aldığı ilhamla verdiğini söyleyerek, bizlere hem sorumluluk hem de büyük bir özgüven kazandırmıştı. Mustafa Kemal Atatürk, "Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur" sözleriyle, işgale uğrayan memleketi kurtarmaya nerede karar verdiğini açıklayarak, bizleri sonsuza kadar onurlandırmıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nın sonrasında işgale uğrayan Adana’mız, Türk Bayrağının yeniden göndere çekildiği 5 Ocak 1922’ye kadar düşman işgaline uğramıştır. Toprakları işgale uğramış bir imparatorlukta, kara bulutlar altında umutsuzluğun büyüdüğü bir ortamda işgali sonlandırma ve modern bir ülke yaratma kararlılığından bir an bile vazgeçmeyen Mustafa Kemal Atatürk, milleti ve silah arkadaşlarıyla birlikte verdiği Milli Mücadeleyi kazanmış, vatanını düşman işgalinden kurtarmıştır. Fransız işgaline uğrayan Adana’mız da, 4 yıllık zulmün ardından milli kuvvetler ve yiğit Adanalıların direnişi sayesinde özgürlüğüne kavuşmuş, şehirde yeniden Türk Bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Bazı borçlar ödenemese de yapabileceğimiz çok şey var. 102. yılını kutladığımız kurtuluşumuzu da kapsayan milli mücadeleyi başlatan Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk “Beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neler yapacağız onlardan bahsediniz” demişti. Gelecek için yapılacak ilk şey, geçmişi bilip anlamak olacaktır.
Kurtuluşumuzun 102. Yıldönümünde; hemşehrilerimin 5 Ocak Kurtuluş Bayramı’nı kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi özlem, minnet ve rahmetle anıyorum. "
"