Şanıvar, ŞEHİT Ahmet-Mehmet Oruç Spor Lisesi’nde öğrencilere yönelik verdiği konferansta “SPOR-OLİMPİZM VE MEDYA” konularında kapsamlı bilgiler aktardı. Okul Müdürü Ömer Ayhan Demirbaş, Şanıvar’ın hayli bilgili ve donamlı olduğunu, yayınladığı iki kitabın Adana ve Türk sporuna yol gösterici görevini yaptığını ifade ederek, konferanstan dolayı teşekkür etti.
Demirbaş, bir sezon içinde 80 kadar kupa kazandıklarını, tesis konusunda bazı sorunlara rağmen iyi konumda bulunduğunu, hokeyde Türkiye şampiyonu olduklarını, hentbolda kız ve erkeklerde deplasmanlı ligde mücadele ettiklerini, atletizmde de önemli başarılar elde ettiklerini anlattı.
-İYİ SPORCU OLAMAZSANIZ İYİ SEYİRCİ OLUN”
Şanıvar, Adanalı olduğunu, 70 yaşında 3 çocuk 5 torun sahibi, üniversite mezunu, 47 yıldır da Cumhuriyet Gazetesi, Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü ve çeşitli medya kuruluşlarında görev yaptığını, ADANA’DA SPORUN DÜNÜ BUGÜNÜ ve SULAMA KANALLARININ MİLLİ REKORTMEN ALTIN KULAÇLARI adlı yayınlanmış iki kitabının bulunduğunu, 7 dalda hakemlik 4 dalda antrenörlüğü bulunduğunu anlattı.
Herkesin şampiyon olamayacağının altını çizen Şanıvar, anne ve babalarının küçük yaşlarda çocuklarını cimnastik, yüzme ve uygun sporlara yönlendirmelerini ve birlikte spor yapmalarını önererek, “Çocuklarınıza sporun sağlık için yararlarını iyi anlatın. İyi sporcu olmazlarsa iyi seyirci olsunlar” uyarısında bulundu.
OLİMPİYATLARA 5 KEZ ADAY OLDUK ANCAK SİYASİ NEDENLERLE KAYBETTİK
Her sporcu, hakem, antrenör, yönetici ve medya mensubunun hayalinin sporun zirvesi olan olimpiyat yaşamak olduğuna dikkat çeken Şanıvar, Türkiye’nin 5 kez olimpiyat oyunları düzenlemek için aday olduğunu, ancak tamamen siyasi nedenlerle kaybettiğini, çağdaş tesislere sahip olduğunu, tüm branşlarda çok başarılı sporcu ve antrenörler bulunduğunu belirterek, “olimpiyat düzenleyen ülkelerden hiçbir eksiğimiz yok. Modern olimpiyatlar 1896 yılından bu yana yapılıyor. Hiçbir dönemde olimpiyatlar Müslüman bir ülkeye verilmedi. Bu da gösteriyor ki siyaset daha ağır basıyor” diye konuştu.
OLİMPİYATLAR M.Ö 776’DAN BERİ YAPILIYOR
Antik olimpiyatların M.Ö 776 yılında Yunanistan’da başladığını, bu müsabakalara kadınlar ve kölelerin katılamadığını, ödül olarak sadece kutsal sayılan zeytinin dallarından yapılan taç takıldığını, modern olimpiyat oyunlarının ise 1896 yılında fikir babası, tarihçi pedegog olan Fransız Baron Pierre de Coubertin tarafından Yunanistan’da başlatıldığını , ABD’nin Atlanta Kenti’nde 100. Yılı gerçekleşen olimpiyat oyunlarına gazeteci olarak katıldığını söyledi.
TMOK’un Türkiye’de sporun gelişmesinde, sporcu, hakem ve antrenörlere, tüm federasyonlara önemli katkılarının bulunduğunu anımsatan Şanıvar, geçtiğimiz aylarda yapılan seçimlerde göreve seçilen eski Milli Voleybolcu Ahmet Gülüm’ün ekibiyle birlikte başarılı projelere imza atacağına inandığını ifade etti.
BİLİMSEL ANTRENMAN, İYİ BESLENME VE DİNLENME İLE DOPİNGE GEREK KALMAZ
Son yapılan Tokyo Olimpiyatlarında 13 madalya kazanıldığını belirten Şanıvar, şöyle devam etti:
“Eski dönemlerde sadece güreş ve halterde madalya kazanıyorduk. Şimdilerde okçulukta Mete Gazoz, Boksta Busenaz Sürmeneli ülkemize altın madalya kazandırdılar. Cimnastik ve karate de madalyalar kazanıldı. Filenin Sultanları ezikliğimizi gidererek Avrupa Şampiyonu oldular ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na gitmeye hak kazandılar. Türkiye spor tarihinde Naim Süleymanoğlu ile Halil Mutlu üst üste 3 kez madalya kazanan halterciler oldular. Bilimsel antrenman, iyi dinlenme ve beslenme ile doping yapıcı maddeler almadan da madalya kazanılır.”
KONFERANSA KİMLER KATILDI?
Konferansa, okul müdürü Ömer Ayhan Demirbaş’ın yanı sıra öğretmenler Bülent Sonuvar, Özlem Üstün, Fatma Aydın, Fikret Eynallı, Leyla Kocaçoban katıldı.
Şanıvar, Müdür Demirbaş’a TMOK rozeti takarken, bazı öğrencilere de tişört dağıttı.