Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, “Dün olduğu gibi bugün de kırmızıçizgimiz; adana kebabı ve Adana Kebabı için belirlenen standartlardır” dedi.

‘ADANA KEBABI’ VURGUSU

Adana Valiliği tarafından bu yıl 6-7-8 Ekim tarihleri arasında 7.’si organize edilecek olan; ‘Adana Lezzet Festivali’ne esnaf desteği. TÜRES Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ile LocaWork Offices Toplantı Salonu’nda ortak bir açıklama yaptı. Burada konuşan Biral Serttaş, “Dünyada kebap denilince ilk olarak akla Türkiye; Türkiye’de kebap denilince de yine akla Adana geliyor” ifadesini kullandı.

GASTRONOMİNİN AMİRAL GEMİSİ

Serttaş, “Gastronomimizin amiral gemisi olan bu lezzeti yani ‘Adana Kebabı’nın, Adana’ya mal oluşu bize ayrı sorumluluklar yüklemektedir. Adana Ticaret Odası’nda ‘Adana Kebabı’nın yapılışı ve tarifiyle ilgili standartları da beli. Adana’da kebap üreten işletmeler, bu standartları uygulayarak Adana kebabını üretmektir. Adana Kebabı’nın hammaddesi olan etin standartlarından bekletilmesine; etin işlenmesinden mangalda pişirilmesine kadar olan sürecin tamamı, Adana Ticaret Odası’ndaki ‘Adana Kebabı’ tarifinde açık ve nettir”  dedi.

“Günlük 35 ton et tüketilen Adanamızda restoranlarımız, aldıkları etlerin menşei ve ırkını çok iyi biliniyor”

‘ADANA KEBABI’ MARKA DEĞERİMİZ

‘Adana Kebabı’nın, Adana’nın marka değeri olduğunu vurgulayan Serttaş, “Adana Kebabı’nı korumak ve gelecek kuşaklara aktarma çaba ve gayreti içinde olan tüm kebapçılarımız, bu konuda büyük bir hassasiyetle söz konusu standartlara uymaktadır. Zaten Adana halkı da geçmişten günümüze uzanan damak lezzetiyle bu konunun analizcisi ve de takipçisidir” ifadesini kullandı.  

Adana Şakirpaşa Hava Limanı Yeniden Yolcu Uçuşuna Açılacak Mı? Adana Şakirpaşa Hava Limanı Yeniden Yolcu Uçuşuna Açılacak Mı?

‘ADANA KEBABI’NIN FORMÜLÜ

Biral Serttaş, “Adana Kebabı, öyle bir formüle sahiptir ki, 1.5 yaşından büyük olan koyundan Adana Kebabı olmaz. Dişi koyundan Adana Kebabı olmaz. Dana ve büyükbaştan Adana Kebabı olmaz. Adana Kebabı’nda kullanılacak ırk, Toroslar’da kendi endemik bitkileriyle beslenmiş, bir yaş ortalamasında erkek kuzu etinden yapılmaktadır. Bunu başta Adana olmak üzere Türkiye’deki tüm kebapçılar bilmektedir” diye konuştu.

DAMAK TADINI DUMURA UĞRATAMAZ

‘Adana Kebabı’nın, en ufak bir reçete değişikliğini dahi kabul etmediğinin altını çizen Serttaş, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Adana Kebabı, hiçbir zaman farklı formatta olmadı; bundan sonra da olmayacaktır. Bunu da en iyi Adana halkı bilir. Hiç kimse Adana halkının damak tadını dumura uğratamaz. Buna ne biz, ne de Adana’nın en önemli dinamiklerinde biri olan kebapçılarımız asla izin vermez.”

ADANA’YI ADANA YAPAN LEZZET

‘Adana Kebabı’nın, Adana’nın bir marka değeri olmasının da ötesinde; Adana’yı Adana yapan en önemli lezzetlerden biri olduğunu vurgulayan Biral Serttaş, “Adana Lezzet Festivali’nin çıkış noktasını da Adana Kebabı oluşturuyor. Adana Valiliği ve belediyelerimiz de bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyor. Bu festival, ‘Adana Kebabı’nın standart ve lezzetinin gelecek kuşaklara aktarılmasında; önemli bir sorumluluk üstleniyor” dedi.

GÜNLÜK 35 TON KIRMIZI ET TÜKETİMİ

Adana’da günlük ortalama 35 ton kırmızı etin, restoran, kafe ve kebapçılarda tüketime sunulduğuna dikkat çeken Biral Serttaş, “Adana’mızdaki restoranlarımız, aldıkları etlerin menşei ve ırkını çok iyi bilmektedir. İşletmecilerimizin taviz vermedikleri en önemli konu, etin standartları; nerede ve nasıl kesildiği gibi bu eti kim tarafından temin edildiğidir” yorumunu yaptı.

‘ADANA KEBABI’ KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Serttaş, “Adana Kebabı’nın marka değeri ve halk sağlığının korunması noktasında zabıtamız, güvenlik güçlerimizle birlikte gereken hassasiyeti ve çalışmayı ortaya koymaktadır. Bu nokta TÜRES Adana Şubesi, Adana Kasaplar Odası ve Adana Kebapçılar Odası olarak gereken desteği veriyoruz. Dün olduğu gibi bugün de kırmızı çizgimiz; Adana Kebabı ve Adana Kebabı için belirlenen standartlardır” ifadesini kullandı.

DENETİMİ VATANDAŞ YAPIYOR
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur da; “Adana’daki günlük ortalama 35 tonluk kırmızı et, Et ve Süt Kurumu’na bağlı kombinalarında kesilip, veteriner hekim kontrolünden geçtikten sonrada dağıtımı yapılır. Adana’daki başta kasaplar ve kebapçılar olmak üzere ete ihtiyaç duyan işletmeler, bu kombinalardan et satın alır. Bu konuda vatandaşlarımız hem kasapları, hem de kebapçılarımızı denetliyor” dedi.

TURİZM SEZONUYLA ET TÜKETİMİ ARTTI

Yağmur, “Adana Kasaplar Odası olarak bizler de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zabıta ve güvenlik güçlerimizle birlikte Adana genelindeki kasaplarımızı düzenli olarak denetleyip, etin halka arz kısmını sürekli kontrol altında tutuyoruz. Adana’da önceki yıllardaki et tüketimi, 20-25 tondu ama bu rakam, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte 35 tona yükseldi. Her ne kadar turizmde Antalya başı çekse de orada bu kadar et satılmıyor” diye konuştu.