CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın Seyhan ilçesinin kış aylarının gelmesiyle
birlikte yoğun bir şekilde hava kirliliğine maruz kaldığını kaydetti. Seyhan’daki hava kirliliğini
görüntüleyen Bulut şunları söyledi:

“Burası Adana’nın Seyhan ilçesi, hava henüz karardı. Ancak gördüğünüz gibi zifiri karanlık hakim. Sebebi sobaların bacalarından çıkan siyah toz bulutları. Genellikle Adana’da havalar çok soğuyunca siyah toz bulutlarına rastlıyorduk ama bu yıl havalar tam da soğumadan kara bulutlar Seyhan’ın üzerine çöktü. Bu hava kirliliğinin nedeni yaşanan ekonomik kriz, enflasyon ve fahiş zamlar nedeniyle
vatandaşın odun, kömür alamaması. Doğalgaz zaten yok. Doğalgaz olsa bile çok pahalı olması nedeniyle vatandaş kombiyi iyice kısmaya başladı. Elektriğe üst üste gelen zamlar zaten maaşı eritti. Vatandaşın ısınmak için elektrikli soba kullanma ihtimali de yok.

YOKSULLUĞU, FAKİRLİĞİ GÖRÜN

1 ton kömür fiyatı 5.6 TL. 1 torba kömür 150 TL’yi geçti. Odun zaten alınamaz halde. 1 ton sobalık odun fiyatı 2022 yılında 5000 TL ile 7500 TL arasında değişiyor. Hal böyle olunca vatandaş ısınmak için kurduğu sobaya araba lastiği, plastik ne bulursa atıyor ve bu da havakirliliğine neden oluyor. Seyhan hava kararmadan zifiri karanlığa bürünüyor. Eğer yoksulluğu,ekonomik krizi görmek isteyen varsa Adana’nın Seyhan ilçesine çağırıyoruz. Yoksulluğu, fakirliği, sefaleti burada görün.”

37 BİN ERKEN ÖLÜM

Hava kirliliğinin sağlık boyutuna da dikkat çeken Bulut, “Her yıl dünya çapında 7 milyon erken ölüme sebep olan hava kirliliği, günümüzde en önemli çevresel sağlık problemlerinden biri. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı rapora göre Türkiye’de dış ortam hava kirliliği yılda yaklaşık 37 bin erken ölüme neden oluyor” dedi.