CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 28 Mayıs seçimi için parti görevlendirmesiyle gittiği Bitlis’te, İl Başkanı Ecvet Leventoğlu, Tatvan İlçe Başkanı Mesut Baba ve önceki dönem İzmir Milletvekili Musa Çam ile birlikte esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

TÜTÜN VE TÜTÜNCÜLÜK BİTİRİLDİ

Bitlis’in en önemli geçim kaynaklarından birinin tütün olduğunu kaydeden Bulut, ancak AKP’nin çıkardığı kanunlarla tütünü ve tütüncülüğü neredeyse bitirdiğini belirtti. Binlerce tütün üreticisinin ardı ardına çıkarılan kanunlarla mağdur edildiğini söyleyen Bulut, “Yetki belgesi almadan tütün satan, satışa arz eden, bulunduran, nakledenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası geldi. Sarmalık tütün satanlara ilişkin idari para cezası var, mala el koyma var. Uluslararası sigara şirketlerinin de baskısıyla yüz yıllardır bu topraklarda tütün eken üretici üretimden koparılarak, tütüncülük bitirilme noktasına getirildi” dedi.

tutun-ureticileri-ne-iistiyor-burhanettin-bulut

SATMAK, ELDE TUTMAK SUÇ!

Bitlis tütününü eline alan Bulut, şöyle devam etti:

“Şu anda biz yasa dışı bir iş yapıyoruz, Bitlis tütününü elimizde tutuyoruz. Bu bir suç. Bırakın satmayı, bırakın ekmeyi, bunu elde tutmak bile suç. Çünkü ticari amaçla bulundurmak ve satmak yasak. Hem hapis cezası hem para cezası var. Bu tütün dünyada sadece Bitlis’te var. ABD’deki tütünlerle yarışıyor, kalite olarak ondan daha üstün.

HANİ YERLİ VE MİLLİYDİNİZ?

Düşünün bir memlekette bir iktidar var, her seferinde yerlilik ve millilik üzerine vurgu yapıyor. Ancak ürettiği aracın yüzde 60’ı, 70’i ithal. Tüm ürünlerde en az yüzde 50 ithalat var ama bu tütün yüzde 100 yerli. Bitlis’in üreticilerinden bunu işleyenlerine kadar hepsi yerli ama yasak. Varın siz karar verin Bitlis’in tütünü mü yerli, ABD’den alınan ürünler mi yerli. ‘Yerli ve milliyim’ diyenler birinci kalite yerli ve milli Bitlis tütününü bitirdi?”

YÜNLER ROMANYA’DAN İTHAL

Yün satan bir dükkanı ziyaret eden Bulut, hayvancılığın yaygın olduğu Bitlis’te satılan yünlerin Romanya’dan ithal edildiğini öğrendi. Esnaf, TIR’lar dolusu yünün Romanya’da ithal edilerek, yıkama fabrikasına getirildiğini söyledi.