Özkan, devlet destekli tarım sigortalarının, çiftçileri doğal afetlere ve olumsuz hava koşullarına karşı korumak amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve artan maliyetler karşısında sistemin yetersiz kaldığını ifade etti.

Ekmeğe Zam Geliyor! İşte Ekmek Fiyatı
Ekmeğe Zam Geliyor! İşte Ekmek Fiyatı
İçeriği Görüntüle

"Üreticiler yalnız bırakılıyor"

Mısır ve narenciye gibi ürünlerde, zarar yüzdesi kriterleri nedeniyle çiftçilerin destekten mahrum bırakıldığını vurgulayan Özkan, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin kar marjı zaten çok düşük. Buna rağmen TARSİM, belli bir zarar yüzdesi sağlanmadığını öne sürerek üreticileri yalnız bırakıyor. Son yıllarda yaşanan maliyet artışları göz önüne alındığında bu durum çiftçimizi daha da zor durumda bırakıyor."

"Eksper raporları çiftçi lehine değil"

Özkan ayrıca, eksper raporlarının da çiftçilerin değil kurumun çıkarını gözettiğini belirtti:
"Görevli eksper arkadaşlarımızın sürekli kurumu savunan raporlar düzenlemesi bizim için ayrı bir sorundur. Üreticilerimiz bu konuda çok muzdariptir." dedi.

Çiftçiden çözüm beklentisi

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, tarım sigortası sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, üreticilerin gerçek zararlarının dikkate alınması çağrısında bulundu.