Yerel basını yok sayarak İstanbul Medyasından veya ajanslar üzerinden propaganda yapan Başkan adayları Yüz milyonlarca liraları bulan toplam propaga bütçesinin çok büyük bölümünü İstanbul'a ya da reklam ajanslarına veriyorlar.

Evet bu tercihte herkes özgürdür.

Ancak "Adanalı'ya hizmet edeceğim" diyerek yola çıkanlar, aslında İstanbul medyasına hizmet etmiş oluyor. Özellikle Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olanların İstanbul medyası hassasiyeti tepki çekiyor.

Başkan adayları Fatih Mehmet Kocaispir, Ayyüce Türkeş ve Zeydan Karalar, Adana'da bulunan 3 lisanslı TV yerine bütçelerinin büyük bölümünü İstanbul medyasına akıtıyor.

YAYGIN KANALDA 1 SAAT YAYIN ÜCRETİNE 1 AY PROPAGANDA YAPABİLECEKKEN!

25 yılı aşkın süre Televizyonlarda kameramanlıktan yöneticiliğe kadar görev yapmış biri olarak biliyorum ki, ulusal yayın yapan TV kanalları aday adaylığı döneminden itibaren tüm adaylar ücretli olarak yayına alıyor. Bugün için ortalama bir haber kanalı veya genel kanalda 10-15 dakika yayına çıkma bedeli 250 bin + KDV'den başlar. Çok izlenen kanalların bütçesini tahmin edemezsiniz. 

Adana'da Koza TV, TvA ve 5 Ocak TV (İnternet TV) lisanslı olarak yayın yapıyor. Adanalı'ya hizmet etmek için yola çıkan başta Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayları olmak üzere tüm ilçe Başkan adayları, Adanalıların sahip olduğu bu kanallara, Ulusal yayın yapan kanallara 1 saatlik yayın bedelini verdiklerinde 1 ay yayın yapabilecek konumda olmalarına rağmen bundan kaçınıyor.

Başta Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayları olmak üzere ilçe Başkan adayları (İstisnalar hariç) o kadar Adana değerlerinden uzak kalmışlar ki, bir dönem 6 Televizyon kanalı olan kentte sadece biri internet TV olmak üzere 3 TV kanalı kalmasının rağmen bunlara da sahip çıkmıyorlar.

İSTANBUL MEDYASINA MİLYONLAR, ADANA TELEVİZYONLARINA BOŞ LAFLAR!

10 Mart 2024 tarihi itibariyle TV'lerle istisnalar hariç, hiç bir Belediye Başkanının propaganda anlaşması yapmamış olması aslında Başkan Adaylarının, Adana'nın değerlerine ne kadar sahip çıkacaklarının da göstergesi durumunda. 

Aynı ayrışma ve yok sayma gazete ilanları ve internet medyası konusunda da yaşanıyor. Algı yönetiminin ne olduğunu bilmeyen reklamcılar ve bazı yöneticiler Adana'ya zarar vermeye devam ediyor. Adana değerlerini yok sayan Belediye Başkan adaylarının kentlerine ne kadar katkı sunacağı ise merak ediliyor.

MESLEK ÖRGÜT TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRIMIZDIR

Bu arada Adana meslek örgütlerinin temsilcilerine de çağrıda bulunuyoruz.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Adana İl Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şubesi, Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi, Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi yöneticilerine Adana medyasında önce niteliği daha da artırmak sonra da ilan reklam çalışmaları için herkesin kabul edebileceği kriter belirlemeye davet ediyoruz.

KAMU KAYNAKLARI YANDAŞ MEDYA YARATMAK İÇİN KULLANILMAMALI

Özel şirketler veya bireysel ilan çalışmaları tabiki özgürdür, dileyen dilediği kuruma ilan verebilir. Ancak kamu kaynaklarının kullanıldığı ilan reklam çalışmalarında bir kriter belirlenerek, bu kriterler karşılığı medyaya ilan reklam çalışması yapılması sağlanmalıdır. 

Kamu kaynaklarıyla ilan reklamların keyfiyete bırakılması haksızlığı, adaletsizliği dolayısıyla da "Yandaşlığı" beraberinde getiriyor. Böyle olunca da Adana'nın bir çok sorunu "birilerine dokunur" diyerek medyada dile getirilemiyor. 

Adana'nın gerilemesinin yok olmaya dönüşmemesi için en önce medyaya görev düşüyor. 

Önce niteliği daha da artıralım sonra adaletli bir reklam ilan kriterlerini ortaya koyalım.

Murat Berhun

ÇGC Kupası Super Chıron’un Oldu ÇGC Kupası Super Chıron’un Oldu

Sosyal Medya, Masaüstü Yayıncılık, SEO ve İletişim Uzmanı