Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, “İster bakkal, ister sanayici, isterse müteahhit veya sade bir vatandaşımız olsun, muhatap kaldıkları sorunu kendi sorunumuz kabul ederiz.” dedi.

DAİMFED’den Yusuf Kanlı’ya ziyaret…

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu ve yönetimi, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı ve yönetimine ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. Ziyarette, Adana özelinde ve ülke genelinde inşaat sektörünün sorunları da dile getirildi.

İnşaat sektöründeki sorunları anlattılar

Ekonominin lokomotifi olarak genel kabul gören inşaat sektöründe başta girdi maliyetleri, Bina Tamamlama Sigortası’ndaki yüzdelik oran, belediyelerin imarlı arsa üretmemeleri gibi sorunlardan dolayı müteahhitlerin yanı sıra vatandaşların da sıkıntı yaşadığı ifade edildi.

“Çimentoda kartel var”

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, 2020’den itibaren pandemi süreciyle başlayan girdi maliyetlerindeki artışın doğal olmadığını vurguladı. Bazı firmalarca bu süreçte fırsatçılık yapıldığına dikkat çeken Karslıoğlu, “Örneğin, çimento sektöründe bölgemizde faaliyet gösteren iki firma var; kendi aralarında kartel oluşturmuşlar. Bunlar çimento ihracatında verdikleri fiyatların üzerinde fiyat ile talebimizi karşılıyorlar. Bu da inşaatta girdi maliyetlerini artırmakta, vatandaşa ucuz konut üretme imkân ve düşüncesine sekte vurmaktadır.” şeklinde konuştu.

 “Belediyeler arsa üretmiyor”

Bina Tamamlama Sigortası’nda yüzde 5’lik oranın yüksek olduğunu, bunun aşağı çekilmesi ve devlet desteği de verilmesi gerektiğini söyleyen Karslıoğlu, bilançolarda enflasyon farkının gösterilememesinin ayrı bir sorun olduğunu anlattı. Karslıoğlu ayrıca belediyeler eliyle Adana’da imarlı arsa üretilmemesinin, kentsel dönüşümün yapılamamasının da konut üretimini olumsuz etkilediğini, bunun konuta erişimi engellediğini belirtti.

Yusuf Kanlı “Kartelleşme hukuken suçtur!”

“Vatandaşın sorununu kendi sorunumuz kabul ederiz”

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, iletilen sorunların çözümünü önemsediklerini söyledi. Kanlı “İfade edilen bu sorunlar sadece siz müteahhitleri değil, tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Vatandaşımızın sorunu bizim de sorunumuzdur. İster bakkal, ister sanayici, isterse müteahhit veya sade bir vatandaşımız olsun, muhatap kaldıkları sorunu kendi sorunumuz kabul ederiz.” ifadesini kullandı.

“Serbest piyasa kurallarına aykırı”

Kartelleşme iddiasına değinen Kanlı şunları söyledi:

“Serbest piyasa ekonomisinin kurallarına aykırı olan kartelleşme, tekel oluşturma, birilerinin haksız zenginleşmesine yol açarken vatandaşı ciddi manada mağdur eder ki hukuken suçtur ve bunun takipçisi olacağız. Devletimiz zincir marketler örneğinde olduğu gibi zaman zaman bu tür fırsatçılara yönelik gereken adımları atmıştır ve bu alanda da gereğini yapacaktır.”

“Mutlaka çözüme kavuşacaktır”

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı “Biz her vatandaşımızın konuta kolay erişiminden yanayız. İnşaat sektöründe art niyetli yapay sorunlar, ucuz konuta erişime engel olduğu gibi, Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşa ucuz konut üretme düşüncesini de baltalamaktadır. Arsa üretimi konusunda yerelde çözümlenecek her çareye varız, diğer konuları ise rapor halinde Genel Merkezimize ileteceğiz ve mutlaka bir çözüme kavuşacaktır.” dedi.