Adana Barosu'nun bu yıl ilk kez düzenlediği Tiyatro Festivali'nde, Antalya Barosu "Yırtık Cübbe" Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan ünlü Fransız tarihçi Alain Decaux'nun kaleme aldığı "Rosenbergler Ölmemeli" oyunu izleyiciyle buluştu.

Adana Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen "Rosenbergler Ölmemeli" adlı oyunu Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Antalya Barosu Başkanı Av. Alper Tunga Bacanlı, çok sayıda avukat ve vatandaşlar izledi.

Oyun; 1950'lerin Amerika'sında Amerikan vatandaşı Yahudi Ethel ve Julius Rosenberg , Sovyetler Birliği adına casusluk yapmakla ve atom bombasının planlarını sızdırmakla suçlanmıştı. 6 Mart 1951'de başlayan davalar 19 Haziran 1953 günü Ethel ve Julius Rosenberg'in idamıyla sona erdi.Ethel Rosenberg'e bütün suçu eşine yüklerse serbest kalabileceği söylenmesine rağmen bunu reddetmiş. Rosenbergler Ölmemeli oyunu,bütün zamanların 1950'lerinde, bütün coğrafyanın Kuzey Amerika'sında ,bütün otokrasilerin Mc.Carthycilik yahut soğuk savaş döneminde yaşanmış bir adalet problemini konu ediyor. 

BİR DÖNEMİN TÜRKİYESİNİ HATIRLATTI

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, oyun sonunda yaptığı açıklamada, "Masumiyet karinesine, lekelenmeme hakkına, adil yargılanma ilkesine aykırı olan Rosenberg yargılması ; bizlere DGM, Sıkıyönetim,Özel Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin insanların hürriyetlerini çalan, cezaevinin ağır koşullarında yaşam mücadelesi veren, aileleri parçalayan, uydurma kanıtlar, gizli tanık anlatımlarıyla adları yargılama olan süreçlerini hatırlattı yeniden.."dedi

"YÜREĞİNİZE SAĞLIK"

Antalya Barosu Başkanı Av. Alper Tunga Bacanlı'ya oyun sonunda baro adına teşekkür plaketi veren Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, "Yüreğinize sağlık,elinize sağlık,dilinize sağlık Antalya Barosu Yırtık Cübbe Topluluğu" dedi. Oyunculara da çiçekleri TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Yurdagül Gündoğan ile Baro Saymanı Av. Hare Arabacı Özdemir takdim etti.