6 Ekim’de Seyhan Belediyesi ile Yaşar Kemal Vakfı’nın birlikteliğinde başlayan “Yaşar Kemal Sanat Günleri” sergisi, drama atölyesi, panel, film gösterimi konser ve söyleşi gibi etkinlikler ünlü isimlerin katıldığı panellerle devam ediyor. Yaklaşık 1 ay süren sanat günlerinin sonuna gelinirken Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk, Arif Kesikner, Özdemir İnce, Ahmet Güneştekin ve Kenan Mortan gibi ünlü isimlerin katıldığı etkinliklere katıldı. Açılış konuşmasını Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Yazar Özdemir İnce ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar yaptı.

Çukurova’yı tanımak için Yaşar Kemal’i okumak gerektiğini belirten Başkan Zeydan Karalar,  Adana’nın mücadeleci insanlar olduğunu söyledi Başkan Karalar, “Çukurova’yı anlamak için Yaşar Kemal okumak gerek… 40 a yakın dilde Çukurova’nın insanını anlatı Yaşar Kemal…

Yaşar kemal’in güçlü betimlemeleri Çukurova’nın doğasını, Çukurova’nın insanını dünyaya anlattı. Hem toplumsal hem de edebi anlatımıyla çok güçlü bir kalemdi. Yaşar Kemal’i unutmamak için daha da fazla okumak ve okutmak gerekiyor, özellikle gençlere… İnsan haklarına verdiği önemden bahsedebilirsiniz. Onun bir farkı da köy insanını onların içinde yaşayan biri olarak yazmasıdır. O bu toprakların yoksulluğunu yazmıştır… Irgatlığı, ırgatlarla ağaların ilişkisini öyle güzel anlatmıştır ki; tam bir sosyal bilimci gibi tespitleri çıkarmıştır ortaya. Kitaplarında türküler, ağıtlar yer alır. Dili bu açıdan kültür zenginidir. Tekerlemeleri ve atasözlerini ustaca kullanır. Bize düşen ise Evrensel Yazarımız Yaşar Kemal’i geleceğe taşımaktır. Seyhan Belediyesi için gerçek sanat ve sanatçıları halkla buluşturmak öncelikli hizmet alanımızdır. Kültür sanat bizim için bir lüks değildir” şeklinde konuştu.

Seyhan Belediyesi’nin sanata olan katkısına vurgu yapan Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve eşi Semiha Ayşe Baban, gösterilen ilgiye teşekkür etti. Düzenlenen etkinlikler kapsamında 700 çocuğun sanat atölyelerine katıldığını belirten Ayşe Semiha Baban, Yaşar Kemal'i bu topraklarda anmanın çok anlamlı ve önemli olduğunu söyledi.

Yazar Özdemir İnce'nin de Yaşar Kemal'i anlattığı etkinlikte, Zafer Doruk’un moderatörlüğünü yaptığı “Yaşar Kemal Romanı” isimli bir panel düzenlendi. Panelin konuşmacılığını ise Dr. Ayşegül Tözören, Feridun Andaç, Mine Hoşcan Bilge yaptı. 2. oturumda ise moderatörlüğünü Nebil Özgentürk'ün yaptığı 'Gazeteci ve Şair Yaşar Kemal' konulu panelde Güven Turan, Prof. Dr. Kenan Mortan ve Hülya Ekmekçi sunum yaptı.

Sunumların ve konuşmaların ardından etkinliklere katılan atölye öğrencilerin hazırladığı ”Yaşar Kemal’in doğası” isimli resim sergisinin açılışı yapıldı. Ardından ise “Kırmızı Deynek” isimli şiir-drama gösterisi sahneye konuldu.