Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Kamu görevi yapan gazetecilerin mesleklerini özgürce yapamadığını dile getiren Barut, gazetecilerin ve basın kuruluşlarının sorunlarının çözülmesinin ‘demokrasi’ adına yaşamsal öneme sahip olduğunu söyledi.

GAZETECİLERİN SORUNLARI KATLANARAK ARTIYOR

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında Türkiye’de basın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerin sorunlarının her geçen gün katlanarak arttığını ifade etti.

MESLEKLERİNİ ÖZGÜRCE YAPAMIYORLAR

Basının yasama, yürütme ve yargının ardından “dördüncü güç” olarak kabul edildiğini anımsatan Barut, bu bağlamda basın özgürlüğünün olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Gazetecilerin gerek ekonomik sorunlar, gerekse baskı ve sindirme politikaları nedeniyle mesleklerini özgürce yapamadığının altını çizen Barut, şöyle devam etti:

OHAL, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VURULAN SON DARBEDİR

“Ülkemizde ne yazık ki gerçek anlamda gazetecilik yapanların ‘terör örgütü üyeliği gibi suçlamalarla cezaevlerine konulduğu, basın kuruluşlarının kapatıldığı bir dönemden geçiyoruz.  Bugün, basın kuruluşları çeşitli uygulamalarla siyasi ve ekonomik güç odaklarının çıkarlarına hizmet eden yandaş kuruluşlar haline getirilmeye çalışılıyor. İdealist bir şekilde gazetecilik yapmaya çalışan basın kuruluşları ve çalışanları baskıyla sindirilmeye çalışılıyor. Ne yazık ki günümüzde basının özgür olduğunu söylemek mümkün olmadığı gibi OHAL uygulamaları, basın özgürlüğüne vurulan son darbedir. Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasinin varlığından da söz etmek mümkün değildir. Çünkü basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır.”

SENDİKALAŞMA ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ

Basın iş kolunda çalışanların çalışma koşulları ve özlük haklarındaki sorunlara da dikkati çeken Barut, basın iş kolunda sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Basın kuruluşlarının desteklenmesi, basın çalışanlarının da çalışma koşullarının düzeltilip, çağdaş, demokratik, gelişmiş ülkelerdeki basın çalışanlarının sahip olduğu haklara kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Barut, yaşadıkları sorunlar nedeniyle gazetecilerin 10 Ocak’ı bayram olarak kutlayamadığını kaydetti.

ATATÜRK’ÜN KURDUĞU ‘CUMHURİYET’E YAKIŞMIYOR

Gazetecilerin yazıları, yorumları, çizdikleri karikatürlerden dolayı cezaevlerine konulmasının Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’e yakışmadığını kaydeden Barut, “Sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevine konulan tüm gazetecilerin serbest kalması, basın özgürlüğünün önündeki engellerin ortadan kaldırılması, gazetecilerin mesleklerini özgürce yapabilmesi, kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilecek ücretlerle görevlerini yapabilmeleri dileğiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.