Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, 145 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde olduğu Türkiye’de basın özgürlüğünden geriye sadece adının kaldığını söyledi. 2017 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 155. sırada olduğunu anımsatan Barut, “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’de basın özgürlüğünden söz edebilmek ne yazık ki mümkün değil. Her türlü dayatmaya, kısıtlamaya rağmen kamuoyunu doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmek için idealist bir biçimde gazetecilik yapan tüm basın çalışanlarının gününü kutluyorum” dedi.

“13 YILDA 5 BİN 84 BASIN ÇALIŞANI MAHKUM OLDU”

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. Basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından biri olduğunun altını çizen Barut, kamu görevi yapan gazetecilerin mesleklerini özgürce yapabilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’de gazetecilerin ve basın kuruluşlarının zor koşullar altında bu kutsal görevi yerine getirmeye çalıştığını kaydeden Barut, 2003-2016 yılları arasında basın kanununa muhalefet ettiği gerekçesiyle yargılanan 16 bin 458 kişiden 5 bin 84’ünün mahkûm olduğuna dikkati çekti.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİNDE KARA LİSTEYE GİRMEK ÜZEREYİZ”

“Sınır Tanımayan Gazeteciler”in yayınladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 155'inci sırada yer aldığını anımsatan Barut, Türkiye'nin "kara liste" olarak adlandırılan en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmek üzere olduğuna işaret etti. Basın özgürlüğü endeksinde 12 yılda 56 basamak düşen Türkiye’nin "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler" kategorisinde yer aldığının altını çizen Barut, demokrasinin gereği olarak basın özgürlüğünün gerçek anlamda tesis edilmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

“OHAL UYGULAMALARI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELLERDEN”

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) durumunun bir buçuk yıldır sürdüğünü hatırlatan Barut, OHAL uygulamalarının da basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurguladı.  Hem demokrasinin tesis edilmesi hem de basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması için OHAL uygulamalarına derhal son verilmesi gerektiğini belirten Barut, şöyle devam etti:

“Bugün basın kuruluşlarının çeşitli uygulamalarla siyasi ve ekonomik güç odaklarının çıkarlarına hizmet eden, yandaş kuruluşlar haline getirilmeye çalışıldığına, idealist bir şekilde gazetecilik yapmaya çalışan basın çalışanlarının da baskıyla sindirilmeye çalışıldığına tanık oluyoruz. Böylesi bir ortamda basının özgür olduğundan da demokrasinin varlığından da söz etmek ne yazık ki mümkün değil” dedi.

“CUMHURİYETİMİZE YAKIŞMIYOR”

Sendikalaşmanın yok denecek düzeyde olduğunu, basın çalışanlarının emeklerinin hakkını alamadığını, birçoğunun açlık sınırının altındaki ücretlerle yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını dile getiren Barut, “Gazeteciler böylesine karamsar bir ortamda ne yazık ki 10 Ocak’ı ‘bayram’ olarak kutlayamıyor. Gazetecilerin yazdıkları yazılar ve yaptıkları yorumlar ile çizdikleri karikatürlerden dolayı cezaevlerinde bulundurulması, Büyük Önderimiz Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’e yakışmıyor” diye konuştu.

“KARARLILIKLA GERÇEK ANLAMDA GAZETECİLİK YAPMAYA ÇALIŞANLARIN GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

Gazetecilerin daha özgür ve onurlu çalışabilmeleri için sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Barut, gazetecilerin ellerinden alınan hakların da iade edilip, özellikle yerel basın kuruluşlarının maddi açıdan desteklenmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevine konulan tüm gazetecilerin serbest kalması, gazetecilerin mesleklerini özgürce yapabilmesi ve kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilecek ücretlerle görevlerini yapabilmeleri demokrasimiz ve Cumhuriyetimiz adına dileğimizdir.  Yaşadıkları tüm olumsuzluklara karşın, toplumu doğru ve tarafsız bir biçimde bilgilendirme görevini kararlılıkla sürdüren tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü CHP Adana İl Örgütü adına kutluyorum” ifadelerini kullandı.