Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF), 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni değerlendirdi. Rapora göre Türkiye'nin 180 ülke arasında 154'üncü sırada olduğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu, "Türkiye'de basına sansür ve baskı tartışmaları sürerken acil olarak özgürlük talebimizi dile getiriyoruz" dedi.


PROBLEM ÜLKE İFADESİ

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) raporunda Türkiye'nin Afganistan, Ürdün ve Irak gibi ülkelerin gerisinde kaldığına dikkat çeken ÇGC Yönetim Kurulu, "Bu raporda Türkiye için problem ülke ifadesi var. Sadece Gezi Parkı eylemlerinde 153 gazetecinin yaralandığı, 39 gazetecinin gözaltına alındığı bilgisi var. Raporda, 'Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda hiçbir gelişme görülmedi. Türkiye 'en büyük gazeteci hapishanelerinden' biri olarak tanımlanmaya devam ediyor. Gezi Parkı isyanı, güvenlik güçlerinin baskıcı yöntemlerini, otosansürdeki artışı, Başbakan’ın popülist söylemlerinin tehlikelerinin fark edilmesini sağladı' diye ifadeler yer alıyor. Bu bile ülkemiz açısından üzücüdür" ifadelerine yer verdi.

ÇGC, İSTEKLERİNİ AÇIKLADI

Türkiye'de çok uzun süredir basın özgürlüğü önünde engeller bulunduğunu, gazetecilerin tutuklandığını, çalışan gazetecilerin görevi başında dövüldüğünü ifade eden ÇGC Yönetim Kurulu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:


"Halkın haber alma hakkı için kamusal bir görevi yerine getiren gazetecilerin yaşadıkları sorunlar herkesin malumudur. Özlük hakları her zaman geriye giden basın emekçileri aynı zamanda sansür ve baskı nedeniyle de görevlerini yerine getiremiyor. Getirmek isteyen gazeteciler işlerinden oluyor, hapis yatıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün raporu bir gerçekliğe dikkat çekiyor. Ülkemizde yaşanan ve herkesin şahit olduğu bu gerçeklik karşımıza çıkınca tüm kesimler şaşkınlık yaşıyor ama bu rapor sadece gerçekliğin altını çiziyor. Buradan bir sonuç çıkarmak gerekiyor. Bu sonuç da basına karşı hak ve sorumlulukların tam olarak yerine getirilmesidir. Acil olarak basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, basın özgürlüğünün önündeki engellerin başında gelen sansür ve baskıların sona ermesini istiyoruz."