Kendisi de ‘Tatar Türkü’ olan Abdulkadir Kaçar, 140 yıldır Ceyhan’da yaşamlarını sürdüren Kırım Türkleri’nin karakteristik özelliklerini, dillerini, gelenek ve görenekleriyle hayatlarından ilginç kesitler yansıtan fıkralarını bir kitapta topladı.

Yıllar süren gözlem ve aylar süren yazım çalışmasının ardından ortaya çıkan araştırmasının Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün katkılarıyla kitaplaştıran Yazar Kaçar, “Âlim unutur, kalem unutmaz düşüncesiyle yola çıktım. Ta çocukluğumdan beri bu anılarla büyüdüm. Her biri unutulmaz film olacak nitelikteki anıları gelecek kuşaklar da okusun, öğrensin istedim. O nedenle Ceyhan Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’nün katkılarıyla 230 sayfalık bu kitabı hazırladım. Ceyhan Belediye Başkanına bu hassasiyeti nedeniyle teşekkür ederim” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN İLK TATAR SÖZLÜĞÜ BU KİTAPTA

Gazeteci Abdulkadir Kaçar’ın yayına hazırladığı, ‘Ceyhan’daki Kırım Türkleri’ isimli kitabın bir özelliği de içeriğinde Türkiye’nin ilk ‘Tatar Sözlüğü’nün yer alması. ‘Tatar Türkçesiyle Sözlük’ bölümünde halk arasında en çok kullanılan Bin 500 kelimenin güncel Türkçe karşılıklarıyla birlikte veriliyor.

Ceyhan Belediyesi’nin katkılarıyla yayınlanan ‘Ceyhan’daki Kırım Türkleri’ isimli kitap Ceyhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından talep edenlere ücretsiz olarak gönderiliyor.

 

KAÇAR BU KEZ OKURUNA ‘SEN HANGİSİSİN?’ DİYE SORDU

5 Nisan’da 60 yaşına giren Gazeteci Abdulkadir Kaçar bugüne kadar çoğunluğu deneme ve özdeyişlerden oluşan 29 kitaba imza attı. Kaçar’ın 30’uncu kitabı bugüne kadar ‘felsefi tahliller yaptığı ve kendi yaşam öyküsünden damıttığı tecrübelerini aktardığı okura cevabı hayli güç bir soru cümlesi içeriyor; ‘Sen hangisisin?’

 

Kitap politikacı, deli, yazar, insan ve intiharcı olmak üzere beş ayrı bölümden oluşuyor. Abdulkadir Kaçar bu kitabı yayına hazırlamaktaki amacını anlatırken, “Hayat gün adını verdiğimiz kısa metrajlı filmlerin birleşmesinden oluşur. Her sabah uyandığımızda filmimizi de başlatırız. Senaryomuzu kendimiz yazarız, başrolünü kendimiz oynarız. Gece uykuyla o gün içinde noktalanır ve ertesi gün aynı filmleri tekrar tekrar oynar ve nihayetinde vakti geldiğinde bitiririz.”

 

TÜM KİTAPLARIMI OKURLARA ARMAĞAN EDİYORUM

Gazeteci Abdulkadir Kaçar 60 yıllık hayatına sığdırdığı 30 kitabının tümünü bir şekilde karşılaştığı okurlarına ücretsiz olarak armağan etmek gibi ilginç de bir özelliğe sahip. Emekli maaşına taksitle bastırdığı kitaplarını ceket veya pantolon cebinde taşıyan yazar, sokakta veya bir sohbet ortamında karşılaştığı okurlarına o dönemde yeni yayınlanan kitaplarından birini imzalayarak armağan etmesiyle de tanınıyor. Kaçar bu durumu şöyle ifade ediyor, “Her kitabım geleceğe yazılmış birer mektuptur. Her kitabım insanlık ailesinin ortak malıdır. Bu düşüncelerim ışığında tüm kitaplarımı insanlara bedelsiz olarak armağan etmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

 

KAÇAR’A NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ?

Gazeteci Abdulkadir Kaçar’a P.K.: 4 Adana/Türkiye adresinden veya sosyal medya aracılığıyla ulaşabilirsiniz.  Kaçar’ın kitaplarına ayrıca üyesi olduğu Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nden de ulaşmak mümkün.