27 Ocak 1924 yılında Kıbrıs’ın Raf bölgesinde doğan Rauf Denktaş, ömrünü Kıbrıs ve Türklük davasına vakfetmiş, unutulmaz ve vakur bir dava önderi payesi ile 13 Ocak 2012 tarihinde Kuzey Kıbrıs’ta ebedi âleme intikal etmiştir. Daha henüz 1,5 yaşında iken annesini kaybetmiş olan Rauf Denktaş, anneannesi ve babaannesi tarafından hayata tutundurulmuştur ve iyi denilecek bir tahsil hayatıyla hayata hazırlanmıştır. Henüz 6 yaşında iken eğitim için İstanbul’a gönderilmiştir ve çok küçük yaşlardan itibaren kesintisiz olarak sürdürdüğü ilköğretim ve ortaokul tahsilini İstanbul’da tamamlamıştır. Lise yıllarını Kıbrıs’ta tamamlayan Rauf Denktaş, 2. Dünya savaşından hemen sonra İngiltere’de hukuk tahsilini yaparak öz dili Türkçesinin yanı sıra Rumcaya ve İngilizceye de tam hâkim bir uluslararası entelektüel Türk lideri olarak, Kıbrıs Türk halkının egemenlik ve var oluş mücadelesini hasta yatağında son nefesine kadar sürdürmüştür. 

 

88 yaşında ebedi âleme göç eden merhum Rauf Denktaş, yaşamının tüm karelerini halkının bağımsızlığı ve onurlu kılınması mücadelesine harcamıştır.1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türk halkının baskı ve zulüm altındaki biçare günlerinin son bulmasına ortam hazırlayan Rauf Denktaş, Kıbrıs Türklerinin dünyadaki tercümanı olmuştur. Kıbrıs Türk halkının haklılığını yalnızca Rumlara karşı değil, Rumların haksızlıklarına destek olan emperyalist dünyaya karşı da savunan Rauf Denktaş, Kıbrıs Türklerinin dik duruşunun evrenselleşen ve efsaneleşen adı olmuştur. 

 

Hazin ki, onca hizmetine rağmen onu Türkiye’de biri onu hiç sevmedi. İtibarının sıfırlanması için elinden gelen ne varsa hepsini yaptı. Ne var ki o itibarının zirvesinden hiç indirilemedi. Türk milleti onu kıyamete kadar kalbinde ve gönlünde tutmaya devam edecektir. Vefat yıldönümünde rahmetle anıyoruz.