Aslan, " Esaret altında tutulmak istenen bir ulusun özgürlüğe giden yoldaki mücadelesi Adana'da hayat bulmuş ve Türkiye'ye umut olmuştur. Adanalılar, ulusumuzun bu onur savaşında bugün anmaktan gurur duyduğumuz örnek bir mücadele vererek adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Gurur günümüz kutlu olsun" dedi.

Mustafa Tunç “23 Nisan, Milletimizin Egemenliğini İlan Ettiği Tarihtir” Mustafa Tunç “23 Nisan, Milletimizin Egemenliğini İlan Ettiği Tarihtir”

Büyük Önder, Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Mart 1923 tarihinde Adana’yı ziyaretinde, kurtuluş mücadelesi kararını Adana’da aldığını, “Bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” sözünü anımsatan Aslan, ‘’ Bağımsızlık ve özgürlüklerinden hiçbir zaman ödün vermeyen Adanalılar, Fransızların işgaline karşı baş kaldırmış, Kuvayı Milliye güçleri ile birlikte önemli mücadeleler vererek Adana'nın kurtuluşu sağlanmıştır. Adana; Bu büyük zafer de mücadelenin en başından itibaren düşman kuvvelerine cesaretle direnmiş, vatanı uğruna canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi asla unutmayacaktır’’ diye konuştu.  


Cumhuriyetimizin kazanımlarını ve devrimlerini yok sayanlara, unutturmak isteyenlere karşı başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği akıl ve bilim ışığına daha da sahip çıkmak gerektiğini kaydeden Hasan Aslan, şu ifadelere yer verdi
‘’Görüş ve düşünceleri ne olursa olsun kimsenin yok sayılmadığı, şeffaf, denetlenebilir aydınlık ve güneşli günler özlemiyle, güzel Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci  yılını kutluyorum. Çanakkale Savaşı'ndaki ruh Kurtuluş Savaşı döneminde Adana'da canlanmış, Adanalı esaret altında kalmaya bir karşı duruş sergilemiş,   5 Ocak günü düşmana karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesini zaferle taçlandırmıştır. Mazlum milletler arasında ilk kurtuluş mücadelesini veren ve ezilen uluslara örnek olan Atatürk Türkiye’sinin bağımsızlık mücadelesinde Adana’nın çok önemli bir yeri vardır. 
Emperyalizme karşı yürütülen Millî Mücadele içinde Adana’nın kurtuluşu, yalnızca bir şehrin kurtuluşu değil, aslında Türkiye’nin kurtuluşuna ve bağımsızlığına giden en büyük adımlardan biri olmuştur. Fransız kuvvetlerine karşı yaklaşık üç yılı aşkın süren kurtuluş mücadelesi yerel direniş hareketi olarak başlamış, sonra da Kuva-yı Milliye’nin bir parçası haline gelmişti.   Adana, bağımsızlık hakkını, düşmanın elinden söküp almıştır. Bugün bizlere düşen, bu bilinçle onurlu tarihimizi gelecek nesillerimize aktarmaktır. 
 Bu duygu ve düşüncelerle Adanalı hemşehrilerimizin 5 Ocak Kurtuluş Günü’nü kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmetle; kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.’’