Adana, tarım ve tarıma dayalı sanayi ile Türkiye’nin parlayan yıldızıydı. Tarımdan elde edilen katma değer sanayiyi geliştirmiş,  gelişimle ortaya çıkan nitelikli istihdam da, seçiciliği ile Kültür-sanattaki değerleri ortaya çıkarmıştı.

Tarım, Adana için her şeydi.

Adana’da Sanayinin belki de itici gücü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1927’de özel teşebbüs sanayisinin gelişimi için çıkarttığı “Teşvik-İ Sanayi Kanunu” ve 1933’te Devlet Yatırımı olarak kurulan Sümerbank’tı.

Pamuk, Tekstili destekliyor,  Gıda üretimi ise Bölgeyi doyuruyordu.

1975 sayımında Adana en yüksek nüfusu sahip ve nüfusu 1 milyondan fazla olan 4. İl konumundaydı.

Adana 1987 yılında, milli gelirden aldığı % 5’lik pay ile Türkiye’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en önemli 4. kenti olarak görülüyordu.  2003 yılında sosyal kültürel olarak sekizinci sırada olan Adana 2011 yılında 16. Sıraya geriledi. (Kalkınma Bakanlığı 2013)

Bugün geldiğimiz noktada Adana birçok alanda geriledi. Daha doğrusu diğer iller 10 ilerlerken Adana 4 ilerledi. Böylece diğer illere göre gerilemiş oldu!

Peki, Genel seçimde ve yeni sisteme göre icranın başı olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde göreve gelecek siyasiler Adana için ne yapmalı?

Daha doğrusu Kentini Seven Adanalılar olarak ülkenin geleceğine yön verecek siyasilerden ne bekliyoruz?

Sıralamaya Çalışalım:

CEYHAN ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ

2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Ceyhan’da Kurtpınarı ve Sarımazı mevkiinde bulunan 13 milyon 471 bin 964 metrekarelik alana Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması planlandı. Ancak üzerinden on altı yıl geçti, çivi dahi çakılmadı. Hem Adana’yı Hem de Bölgeyi canlandıracak projenin en kısa sürede bitirilmesi gerekiyor.  Bu projenin bir an önce tamamlanması için parti gözetmeksizin mücadele etmek Adanalılık bilincinin bir gereğidir.

ADANA HAFİF RAYLI SİSTEM (METRO) PROJESİ

1988 yılında projelendirilen 1996 yılında da yapımına başlanan hafif raylı sistem projesi kent için adeta bir maddi kambur. Hemen hemen ülkedeki tüm benzer projeler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına borcuyla devredilirken Adana projesi devralınmadı. Böylece Adana Büyükşehir Belediyesinden Metro Borcu için her ay ciddi bir para kesilmeye devam ediyor. Kesinti nedeniyle de Adana Büyükşehir Belediyesi hizmet üretiminde sıkıntılar yaşıyor. Metro projesinin benzer projeler gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devri sağlanmalıdır.

Ayrıca Hafif Raylı Sistemin(Metro) Üniversitelere gitmesi için projelendirilen 2. Etabının yapılabilmesi için gerekli kredi onayı uzun süredir verilmedi.   2'nci Etap Projesi için Büyükşehir Belediyesi 4'üncü kez başvurmuş olmasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmiştir. Onayın kısa sürede verilmesi sağlanmalıdır.  

ADANA HAVALİMANI

Adana Havalimanı’nın Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanının faaliyete girmesiyle, önce pasifize edilip sonra da kapatılacağı uzun süredir dile getirilmektedir. Dünyanın en stratejik havalimanlarından biri olan Adana Şakirpaşa Havalimanı, kâr eden 9 havalimanından biri olmasına rağmen Çukurova Bölgesel Havalimanının işler olabilmesi için kapatılacağı ısrarla vurgulanıyor.  Bu konuda net açıklamalar yapılmalı ve bu düşünce reddedilmelidir.

TÜYAP ADANA FUAR ALANI

Mersin’de yapımı devam eden Uluslararası Bölgesel Havalimanın yanına yapılması planlanan Uluslararası Fuar alanı ile TÜYAP Adana Fuarı işlevsizleştirilmiş olacaktır. Bir yere bir proje geliştiriliyorsa bölgede bulunan benzer bir proje zarar görmemelidir. Ancak Hem Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı Hem de Uluslararası Fuar alanı Adana’daki Şakirpaşa Havalimanı ile Tüyap Adana Fuar Alanına zarar verecek. Bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

“CEYHAN-YUMURTALIK OSMANİYE’YE BAĞLANACAK” İDDİASI

Ceyhan ve Yumurtalık’ın Osmaniye’ye bağlanabileceği veya Ceyhan’ın il yapılabileceği iddiaları sıkça dile getirildi. Bu konuda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Ses Yükseltti. Bu konu ciddiyetle ele alınıp, gündemden çıkarılmalıdır.

ADANA STADININ YIKILMASI VE YENİ STAT

Adana’nın merkezinde bulunan ve Adanalı Sporseverin önemli anılarını barındırdığı 5 Ocak Stadyumu, yeni stat yapıldığı için hemen yıkılmıştı.  Ancak yeni stadın çimi, daha 1 yıl dolmadan bozuldu. Yaklaşık 250 Bin dolar tutan çim alınarak Gençlik Spor il Müdürlüğüne hibe edilerek (Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak’ın Söylemiyle) onarımı yapılmıştı. Onarılan stadın çimleri 1 yıl sonra bir kez daha bozuldu.

Bu nedenle “Millet Bahçesi” olacağı söylenen ama yapılmayan eski stadın yerine 10 bin kişilik bir stat yapılarak hem Adanaspor hem de Adana Demirspor’un hem de Amatör takımların kullanılmasına sunulması gerekmektedir.

Murat Berhun

LÜTFEN EKSİK GÖRDÜĞÜNÜZ HİZMETİ YORUM BÖLÜMÜNDEN EKLEYİNİZ...