Ekonomi

AVM ve zincir marketlere kısıtlama mı?

Abone Ol

Adana ESOB Başkanı Niyazi Göger, esnaf ve sanatkarın, küçük sermayesiyle işlerini çevirdiğine,  günlük kazanıp günlük harcadığına dikkati çekerek, devasa bütçelere sahip, bir çoğu yabancı sermaye ortaklı AVM ve her sokakta birden fazla açılan zincir marketlerle rekabet etmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Küçük esnafın varlığını devam ettirebilmesi için AVM ve zincir marketlerin açılma esaslarının yeniden belirlenmesi gerektiğine işaret eden Birlik Başkanı Niyazi Göger, "Biz AVM açılmasın, zincir marketler kapısına kilit vursun demiyoruz. Ancak bunların faaliyetlerine izin verilirken küçük esnafın çıkarlarının da gözetilmesini istiyoruz. AVM'lerin kent merkezine kurulmasına müsaade edilmemeli, zincir marketler için de nüfus kriteri uygulanmalıdır. Nüfus kriterinin yanında tıpkı petrol istasyonlarında olduğu gibi zincir marketlere de mesafe zorunluluğu getirilmelidir. Nasıl ki yan yana iki petrol istasyonuna müsaade edilmiyorsa aynı mahallede birden fazla zincir market açılmasına izin verilmemelidir. Ayrıca yerel yönetimler AVM ya da zincir markete açılma izni vermeden önce kentin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin görüşlerine başvurmalıdır" dedi.

Özellikle iğneden ipliğe, araba lastiğinden bisiklete, elektrikli ev aletine kadar her ürünü satan zincir marketler konusunda esnafın büyük sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Birlik Başkanı Niyazi Göger, "Zincir marketlerin sattıkları ürün çeşitliliği sınırlandırılmalı, sattıkları ürünün belirli bir kısmını yerel esnaftan alması zorunlu hale getirilmelidir. Bunun yanı sıra, AVM ve zincir marketlerin açılış ve kapanış saatleri kısıtlanmalı, hafta sonu olacak şekilde haftada bir gün tatil edilmelidir. Bu doğrultuda yapılacak düzenlemeler, AVM ve zincir marketler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkarımızı bir nebze de olsun rahatlatarak, işlerinin açılmasına olanak sağlayacak, kısmi de olsa kalkınmalarına ve toparlanmalarına imkan tanıyacaktır" ifadelerini kullandı.