Sümer’in “Bu proje böyle giderse 2026’ya yetişmez” uyarıları haklı çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yaptığı son açıklamayla projenin bitiş tarihi 2028 yılına ertelendi.

HER YIL BİR VAAT, HER YIL BİR ERTELEME

Bölge için büyük önem taşıyan hızlı tren projesi ilk olarak 2024 yılında tamamlanacağı sözüyle kamuoyuna duyurulmuştu. Daha sonra bu tarih 2026’ya çekildi. Ancak sahadaki yavaş ilerleme, yüklenici firmalarla yaşanan sorunlar ve artan maliyetler nedeniyle proje bir türlü istenilen noktaya gelemedi.

Orhan Sümer, aylar önce yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:
“Adana’dan Mersin’e, Osmaniye’den Gaziantep’e uzanacak bu proje, bölge ekonomisi için hayati önemdedir. Ancak inşaat sahalarında ilerleme yok denecek kadar az. Firmalarla yaşanan problemler, maliyet artışları ve plansızlık nedeniyle verilen tarihler gerçekçi değil. Böyle giderse 2026 hedefi de tutmaz.”

Bugün gelinen noktada Bakanlığın 2028 açıklaması, Orhan Sümer’in eleştirilerinin ne kadar yerinde olduğunu gözler önüne serdi.

MİLYARLAR HARCANIYOR, VATANDAŞ YİNE BEKLİYOR

Projenin gecikmesi sadece zaman kaybına değil, ciddi bir maliyet artışına da yol açıyor. Her geçen yıl yükselen inşaat giderleri, döviz kuru ve enflasyon nedeniyle proje bütçesi katlanarak büyüyor. Orhan Sümer, bu durumu sert sözlerle eleştirdi:

“İktidar her seçim döneminde hızlı tren müjdesi veriyor, ama ortada biten bir proje yok. Plansızlık ve beceriksizlik yüzünden milletin parası heba ediliyor. Bugün açıklanan 2028 tarihi bile kesin değildir. Bu anlayışla giderlerse o tarih de şaşırır.”

Orhan Sümer ayrıca, Adana ve bölge illerinin bu projeye acil ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Ulaşım altyapısı güçlenmeden kalkınmadan söz edilemez. Ancak iktidarın yönetim zafiyeti yüzünden Güney hattı yıllardır bekletiliyor” dedi.

ORHAN SÜMER: “BU PROJE ARTIK CİDDİYETLE YÖNETİLMELİ”

Gürer “Bor Fizik Tedavi Hastanesi Yapılmak Üzere Yıkıldı. Unutuldu”
Gürer “Bor Fizik Tedavi Hastanesi Yapılmak Üzere Yıkıldı. Unutuldu”
İçeriği Görüntüle

CHP’li Sümer, Ulaştırma Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, projenin şeffaf biçimde yürütülmesini, yüklenici firmalarla ilgili sorunların derhal çözülmesini ve bölge halkına gerçekçi bir takvim sunulmasını istedi.

Orhan Sümer “Kasım Gülek Köprüsü’nün yıkımıyla birlikte bölgede trafik sıkışıklığı yaşanacak. Bir senede sorunun çözüleceği söyleniyor ancak projede yaşananları hepimiz biliyoruz. Bu bölgede yaşanacak sorunların yaşanmadan çözüm üretilmesi gerektiğini de bir kez daha hatırlatmak istiyorum” Dedi

“Vatandaş artık boş vaat değil, hizmet görmek istiyor. Hızlı tren projesi iktidarın propaganda malzemesi olmaktan çıkarılmalı, gerçek bir kamu yatırımı ciddiyetiyle tamamlanmalıdır” diyen Orhan Sümer, konunun TBMM gündeminde takipçisi olacağını vurguladı.