Çukurova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün yaptığı bir araştırma, Çukurova ilçesi halkının en çok mucuk’tan yana dertli olduğunu ortaya koydu. Vatandaşın sivrisinekle ilgili şikayeti ise; bit- pire, karasinek ve hamamböceğinden sonra geldiği de araştırmanın sonuçları arasında yer aldı. Yetkililer, sivrisinek şikayetlerinin gerilerde seyretmesinde  yapılan yoğun ve  aralıksız mücadelenin  büyük rol oynadığını söylediler.

Çukurova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, 2010 yılının ilk günlerinden 30 Nisan tarihine kadar gerek internet ve gerekse telefon aracılığıyla 133 şikayetin geldiğini  belirttiler.Yetkililer,Şikayetin dağılımı hakkında şu bilgileri verdiler:

Mucuk(ot sineği)                         42         yüzde 31.5

Bit- pire                                         25          yüzde 18.7

Karasinek                                      24          yüzde 18

Hamamböceği                              18          yüzde 13.5

Sivrisinek                                       14          yüzde 10.5

Kene                                               10           yüzde 7.8

__________________________________________

Toplam                                         133          %100

 

 

 

YOĞUN MÜCADELE SİVRİSİNEĞİ BİTİRDİ

Yetkililer, sivrisinek mücadelesinde zaman ve dönem kavramı tanımadan çalışıldığını, kışın yapılan larva mücadelesinin sivrisineği üremeden ve çoğalmadan bitirdiğini, yada asgari düzeye indirdiğini  söylediler.2010 yılının ilk gününden 30 nisan 2010 tarihine kadar 1019 noktada larva mücadelesi yapıldığını ve  bu mücadelenin havalar soğuyuncaya kadar devam  edeceğini belirten ilgililer, aynı süreç içerisinde 28 bin 143 ev ve apartman bodrumunun ilaçlandığını, ayrıca ilçe içindeki ASKİ rogarları ile ptt rogarları belli aralıklarla 3 defa ilaçlandığını ve  ilaçlamaya devam ettiklerini  vurguladılar. İlgililer, gece ilaçlamasına 15 mayıs’tan itibaren başlayacaklarını  ve 30 ekim tarihine kadar devam edeceklerini  söylediler.

YAKAĞAN(flebotum- kum sineği, gece sineği) MÜCADELESİ

Halk arasında yakağan olarak bilinen bu sineklerin şark çıbanı denilen bir hastalığın taşıyıcısı olduğunu belirten ilgililer, özellikle gece aktif hale gelen ve ısırdıkları yerlerde yanma ve günlerce süren kaşıntıya  sebebiyet verdiğini  söylediler. Yetkililer, yaygın bir  üreme alanına sahip olan yakağana  karşı  dünyanın hiçbir yerinde sistemli bir  şekilde mücadele edilemediğini ancak üremelerinin  azalmasına yönelik  mücadelenin olduğunu hatırlattılar. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten yetkililer, konu ile ilgili  ortaya çıkan mücadele  yöntemlerini  Çukurova da uygulamaya çalıştıklarını söylediler.