Ülkemizde İnşaat sektörünün en önde müteşebbislerinden Dizmanlar Grup sahibi Nihat Dizman Yüzyılın felaketi ve afeti diye adlandırılan yaşadığımız sıkıntılı süreç, akabinde bundan sonrası olması gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

DEPREMLER FELAKETİMİZ OLMAMALI

Yıllardır Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Deprem felaketi yaşadığımız illerde binlerce konut yapımına imza atan Dizmanlar Grup sahibi Nihat Dizman’ın yaptığı açıklamada “yapımını üstlendikleri konutların hiçbirinde hasar meydana gelmediğini” söyledi. Bu doğrultuda bilgi, birikim ve tecrübelerinden faydalanarak Vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gereken hususları konular hakkında bilgiler verdi.

8 ŞİDDETE DAYANIKLI BİNALAR YAPIYORUZ

Dizmanlar Grup sahibi Nihat Dizman; “Depreme ve afetlere dayanıklı binaların yapımında uzman bir tecrübeyle binalarımız üretiyoruz. 8 Şiddete dayanıklı binalar üretiyoruz. Yaptığımız binlerce konutun hiç birisinde hasar meydana gelmemiştir. Elbette bu çalışma gurur kaynağımızdır. Ancak büyük bir afet yarası alan Ülkemizin bu konumunda sevinemiyoruz. Hatta tüm bu gerçekler karşısında insan olarak sevinemiyoruz. Bu nedenle binaların yapımında yapılması gerekenleri edindiğimiz bilgilerimiz, tecrübemiz ve birikimimizle insanlarımızı aydınlatma sorumluluğu taşıdığımıza inanıyoruz. Ayrıca bu doğrultudan hareketle söylemek isterim ki Müteahhitler ehli-fen kişiler olmalıdır. Müteahhitlik yapan iş insanlarımız teknik donanımlı teknik ekipleri tam olmalıdır.” Açıklamasında bulundu. 

DEPREM RİSKİ MUTLAKA İNCELENMELİDİR

Nihat Dizman; “Bundan sonra konut alırken öncelikle deprem riskini incelemek gerekiyor. Ülkemizin birçok bölgesi deprem kuşağında. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz evin deprem riskini sorgulamak unutulmamalıdır. Deprem açısından riskli bulunan konutlar, yasalar gereğince kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor. Eğer farkında olmadan riskli bir konut satın alırsanız, bir süre sonra evinizin yıkılacağını öğrenebilirsiniz. Ev satın alırken müteahhitten Zemin Etüt Raporu’nun bir kopyasını istemeli, deprem yönetmeliğine uygunluk raporunu incelemelisiniz. Bu konuda yaşadığımız tecrübemizle önerimiz genelde sektör konusunda akademisyen Profesör hocalarımızın görüş ve önerilerine önem verilmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte yaklaşık 300 bine yakın konut yapılacak. Bu doğrultuda diğer alternatif olarak alacağımız konutlarda tecrübeli ve deneyimli firmaların ürettiği binalar öncelikleri olmalıdır.”  Dedi.

SIFIR EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Dizman Grup sahibi Nihat Dizman; “Az önce sözünü ettiğimiz tüm ipuçları, sıfır ev alma süreciniz için de geçerli. Ancak bu aşamada göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli detay daha var. Toplu konut projeleri kapsamında sıfır ev almayı düşünüyorsanız güvenilir bir şirket seçtiğinizden emin olmalısınız. Şirketin port folyosuna ve referanslarına göz atmayı unutmayın. Sıklıkla kötü yorum alan ya da başladığı projeyi bitirmemiş şirketlerden uzak durmanız en doğrusu. Sıfır ev alırken masraflar, bazen hiç beklemediğiniz yerlerden doğabilir. Boyası yeni yapılmış dairelerde rutubet olmadığından emin olmalı, aidat bedelini de mutlaka satın alım işlemi öncesinde öğrenmelisiniz. Evin net ve brüt metrekare ölçülerinin ön bilgilendirme formunda yer aldığını teyit etmeyi de unutmayın. Hemen teslim konut almadığınız sürece, kararlaştırılan teslim tarihinin mutlaka sözleşmeye eklenmesini sağlanmalıdır.” Açıklamasını ifade etti.