Sevin, “Adana Kıyma Kebabı teknik olarak dünyaya açılmaya artık hazır, ilk rakibimiz Buritto, daha sonra sırada Burger var” dedi.

Dünyada ölmeden tadılması gereken 50 lezzetler arasında, Amerikalı Burger 26. sırada, Meksikalı Buritto 27. sırada yer alıyor. Adana Kebabı ise bu lezzet sıralamasında şimdilik 38.'liği elinde tutuyor.

Konuya ilişkin ANKA'ya açıklama yapan Adanalı iş adamı Hakan Sevin, bu sıralamayı değiştirmek ve Adana Kebabını dünya markası yapmak için kolları sıvadı. Adanalı ustalar tarafından, sadece Toros yaylalarında beslenen koyun etinden el kıymasıyla hazırlan ve özel bir yöntemle şoklanan Adana kebabı artık yöresel tadıyla dünyaya açılmayı bekliyor. Yaklaşık 2 yıldır tat denemeleri yapan Adanalı iş adamı Hakan Sevin, “Adana Kıyma Kebabı teknik olarak dünyaya açılmaya artık hazır, ilk rakibimiz Buritto, daha sonra sırada Burger var” dedi.

Adana KEBABI YAPMAK İÇİN ÖZGÜN MAKİNELER ÜRETTİK

Adana Kıyma Kebabı tabiatı ve hazırlanışı itibari ile dondurulması ve aynı nefasette saklanmasının oldukça zor olduğunu anlatan Sevin, "Kuyruk yağı içerisindeki mevcut olan yağ asitleri süratle okside olmaya ve tat kaybına çok müsaittir, etin hazırlanması ve kullanılacak etin florasının Adana kebabına uygun olması gerekir ayrıca, hazırlanması tamamı ile yöresel el becerileri gerektirdiği gibi, böyle bir üretimin orijinal görünümde ve nefasetinde seri hale getirilmesi çok zordu" diye konuştu.

Bu iş için üretilmiş makine bulunmadığını belirten Sevin şöyle konuştu:

"Bu işe özgün makinelerinde geliştirilmesi gerekiyordu. Ama ilk ilke gerçek Adana Kıyma Kebabı nefaseti olmalıydı. 200 yıllık geçmişi olan kıyma kebabını dondurulmuş olarak hazırlamak için yapılacak işin her kademesinde bilinçli ve çok teknik uğraşı gerektiriyordu. Ambalajına kadar özel tasarım yapıldı. Çok ciddi çalışmalar Adana dışında Türkiye’nin birçok restoranında dahi aynı lezzetle yiyemediğimiz Adana Kebabını artık değil Türkiye’de tüm dünyada yedirebiliriz, ilk etapta günlük üretim kapasitesi kademeli olarak artırılabilecek şekilde aylık 300 bin adettir."

DONDURULMUŞ DÜRÜM GELİYOR

Yapımında hiçbir katkı maddesi kullanmadan, organik zirai ürünler kullanılarak Adana Ticaret Odasının coğrafi patent koruması, ile ilgili yönergeler doğrultusunda hazırlanacak Adana Kıyma Kebabı, kısa bir sürede Buritto ve Burger’in fast food pazarında işini zorlaştıracağını anlatan Sevirn, "Zira yediğimiz dondurulmuş Adana Kıyma Kebabı dondurulmuş ve dürüm olarak, gözlerimizi kapatarak yediğimizde Adana’dayız hissi veriyor, hem de soğanın o kokusu yok ama sadece tadı var" dedi.

DÜNYA MARKASI OLMAK CİDDİ BİR YATIRIM

Sevin, Adana Kebabını dünya markası yapmak için ‘kollarını sıvadığını’ belirterek, seri imalata başlamak için bazı yerli ve yabancı yatırımcılarla görüştüğünü söyledi ve işim finans kısmını çözmeye çalıştığını vurguladı. Sevin, “Adana Kebabını dünya markası yapmak gerçekten ciddi bir yatırım gerektiriyor, bu konuda bize gelen bazı teklifler var değerlendiriyoruz" diyerek şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Adana Kıyma Kebabı sıcak bir lezzet olmaktan öteye gidemedi, çünkü önünde çok çetin teknik imalat zorlukları vardı. Biz ilk başta bunu çözdük. Gerçek Adana Kıyma Kebabı lezzeti Adana’da veya seçkin mutfaklarda hazırlanıp sunulduğunda aynı damak tadını verir ve hazırlanması için ise yöresel beceriler gerekir. Tüm zorlukları aştık, ve gerçek tadında hatta orijinal görünümünde gerek şişe saplanmış çiğ olarak pişirilmek üzere, gerekse dürüm olarak fast food standartlarında derin dondurulmuş olarak hazır. Bugüne kadar yaygınlaşmamış olmasında bir unsur olan makine parkını da tasarladık hatta imalatına bile başladık, kullandığımız teknikler en ileri dondurulmuş gıda paketleme teknikleri, raf ömrümüzü 52 hafta olarak planlıyoruz, gerekli olan patentler için başvuruda bulunduk.”

“BİR TON Adana ÇEK”

Sevin, projenin başlangıç aşamasından beri büyük ilgi gördüğünü belirterek, bu projeyle ilgili www.adanakebab.org sitesinde yer alan Adana Kıyma Kebabına ilk gelen taleplerin şaşırtıcı olduğunu söyledi. Sevin, "Bu gidişle çek bir adet Adana deyimi yerini, çek bir ton Adana ile değiştireceğe benziyor. İlk etapta Polonya, Kosova, Mısır, Amerika, Estonya, Almanya, İngiltere çek bir ton bize de az acılı Adana dedi bile. Ben elimden ve aklımdan gelen maddi ve manevi desteği verdim. Bundan sonra Adanalı, hatta Adanalı'dan da öte dünyadaki bütün Türk yatırımcıların maddi ve manevi desteği gerekiyor” dedi.