Avrupa İmar ve Yatırım Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Pavey,  Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek,  yatırım ve kalkınma projelerine daha çok destek vermek amacıyla Anadolu açılımının Adana’dan başlatılacağını bildirdi.

 

ADASO Meclis Başkanı Ahmet Kardeşler ve Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, Başkan Yardımcısı Süleyman Gerdan, Yönetim Kurulu Üyeleri Civan Serintürk, Kurtuluş Kaynak ve Genel Sekreter Gazi Yılmaz ile görüşen EBRD Türkiye Direktörü Davey, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 1990’da kurulduğunu, 2009 yılında Türkiye’de faaliyetine başladığını, başta enerji olmak üzere, imalat sanayi, tarım, altyapı, ulaşım sektörlerine yönelik yatırım ve kalkınma projelerine finansman desteği sağladığını bildirdi.

Türkiye’nin yıllık 1 milyar Euro kredi desteğiyle yatırım yapılan ikinci büyük ülke olduğunu vurgulayan Davey, Adana bölgesindeki finansmanın 350 milyon Euro’ya ulaştığını, ancak bunu yeterli görmediklerini söyledi.  İstanbul, Ankara’dan sonra Adana’da ofis açılmasının planladığını, bölgede daha çok finansman desteği sağlanmasının hedeflendiğini belirten Davey,  “Adana’da ve özellikle Doğu bölgesinde ilişkilerin geliştirilerek daha çok işbirliği yapmak istiyoruz, bu nedenle bölgeye geldik” dedi.

 

SÜRENKÖK: ADANA’NIN KREDİ

DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

 

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök de, çıkarılan teşvik yasalarından olumsuz etkilenen Adana’nın, 2003 yılında sosyo-ekonomik gelişmiş endeksinde 8. sırada iken 2011 yılında 16. sıraya gerilediğini belirterek, “Devletten yeterince teşvik alamadığı için Adana’nın kredi desteğine ihtiyacı var” dedi.

Mevduatın krediye dönüşmesi oranının ülke ortalaması yüzde 98 iken Adana’da yüzde 142 olarak gerçekleştiğine işaret eden Sürenkök, “İlk sanayileşen illerden biri olduğu için yatırım yapma refleksi ve alışkanlığı bulunmaktadır.  İklimsel ve altyapısı ile yatırımlar için çok elverişli olan bölgemiz, yabancı yatırımcılar ve finansman kuruluşları için uygun bir ortam sunmaktadır” diye konuştu.

Sürenkök, Adana Sanayi Odası’na kayıtlı 2 bin 100 üye bulunduğunu, tekstilin yüzde 24 ile ilk sırayı aldığı sektörel dağılımda, makine ve yan sanayi, gıda, kimya, inşaat ve lojistik sektörlerinin izlediğini, sektörlerin dengeli dağılımının Adana ekonomisi için büyük avantaj sağladığını vurguladı.  Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 3,5’ini kentin karşıladığına dikkat çeken Sürenkök,  Adana’nın toplam ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Sürenkök, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Adana’da önümüzdeki süreçte düzenlenecek toplantıda bölgedeki sanayicilerle buluşturulması için işbirliğine hazır olduklarını, ofis için Adana Sanayi Odası bünyesinde büro tahsis edilebileceğini sözlerine ekledi.