Adana’nın geçmiş dönemlerde ilgisizlik nedeniyle gelişemediğini ve bu nedenle bugün beyin göçü veren bir il konumuna geldiğine dikkati çeken İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Elif Doğan Türkmen, sorunların çözümünü sadece devletten beklememek gerektiğini söyledi.  Sivil toplum örgütlerinin girişimcilik ruhuyla elini taşın altına koyması gerektiğini dile getiren Türkmen, “Başta kadınlarımız olmak üzere girişimcilik ruhunun arttırılması için hep birlikte yoğun bir tempo içinde çalışmak zorundayız” dedi.

İŞKAD’ın her ay geleneksel olarak düzenlediği Çarşamba yemeklerinin bu ayki konuğu Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz oldu.

Seyhan Oteli’nde dün düzenlenen ve DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, AGİAD Başkanı Ümit Onatça, Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Başkanı E.Bahri Uğurlu, Adana Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Tansel Ün, Soroptomist Derneği, EBİDER ve BPW temsilcileri ile işkadınlarının katıldığı yemeğin açış konuşmasını İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Elif Doğan Türkmen yaptı.

Türkmen, ufak bir barakada beş işçiyle iş yaşamına atılan ve 14 yılda Türkiye'nin sağlık gereçleri seramik sanayinde üçüncü büyük kapasiteye sahip bir sanayi grubunu yaratan, alanında kadro yetiştiren, birçok kurs açan TÜRKONFED Başkanı Çenesiz’in yaşamının iş insanları için iyi bir örnek olduğunun altını çizdi. Çenesiz’e kendilerini kırmayıp toplantıya katılımı dolayısıyla teşekkür eden Türkmen, Süleyman Sönmez başkanlığındaki Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu’nun varlığının da kendilerine güç verdiğini kaydetti.

Adana’nın geçmişte beyaz altın diyarı olarak bilindiğini anımsatan Türkmen, geçmiş dönemlerde bazı yetkililerin ilgisizliği nedeniyle Adana’nın gelişemediğini ve bugün beyin göçü veren bir kent haline geldiğine vurgu yaptı.

Dünyanın farklı ülkelerine 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Adana’nın, Türkiye’de en fazla ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer aldığını anlatan Türkmen, “İş gücü zenginliği yaşamasına rağmen Türkiye’de yüzde 19.1 işsizlik oranıyla en fazla işsizi bünyesinde barındıran ve kamu yatırımlarında 32. sıraya gerileyen kentimiz için oluşturulacak işbirliğinin önemi yadsınamaz” diye konuştu.

Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın umutsuz olmamak gerektiğini vurgulayan Türkmen, girişimcilik ruhunun arttırılması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Elbette ki kaderimize razı bir görüntü çizme niyetinde değiliz. Derneğimizin misyonu gereği başta kadınlarımız olmak üzere girişimcilik ruhunun arttırılması için hep birlikte yoğun bir tempo içerisinde çalışmak zorundayız. Başta ekonomik ve sosyal sorunlar olmak üzere çözümü tek başına devletten beklemenin yanlışlığının da bilincindeyiz. Sivil toplum örgütlerinin bir yönünü de girişimcilik ruhuyla taşın altına koyulacak ellerin sorunlara yönelik yeni çözüm önerileri sunmak oluşturur. Gelin hep birlikte, el ele verelim. Kentimiz, ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için üzerimizdeki rehaveti atalım. Birilerinin bir şey yapmasını beklemek yerine ayağa kalkalım. İlk adımı attıktan sonra da koşmaya başlayalım. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur”.

TÜRKONFED Başkanı Çenesiz ise iş kadınların toplum için önemli birer rol model olduğunu ve bunun farkında olunması gerektiğini söyledi. TÜRKONFED’in çalışmaları hakkında bilgiler verip, başarılı girişimcilerin ortak noktaları, aile şirketlerinde sorunlar ve çözüm önerileri ile işletmelerin yönetim zafiyetleri konularında bir de sunum yapan Çenesiz’e İŞKAD Başkanı Türkmen, sınırlı sayıda üretilmiş bir vazo armağan etti. Çenesiz de Türkmen’e bir plaket takdim etti.