Adana Tarım Fuarının sona ermesi üzerine bir değerlendirme yapan Çukurova Çiftçiler Derneği (ÇUKODER) Başkanı Kasım PAMUK: “Türkiye'nin büyüme stratejisinin temel öğesi istikrardır. Dünyada tarım ve hayvancılıkta modernleşme ve dönüşüm söz konusudur. Tarım sektörü günümüzde artık yeni teknoloji ve çağdaş ekonomik normlarla geliştirilen bir sektördür. Bu nedenle tarım sektörünün hızlı transformasyonu için ülkemizde de toprak toplulaşması ve yeni teknoloji kullanımı kaçınılmazdır. Tarım sektörünün doğal koşullara bağlı olması, risk ve belirsizlik faktörlerini güçlendirir” dedi.

Günümüzde Türkiye nüfusunun üçte birine yakın bir bölümünün tarımsal ya da kırsal alanda yaşadığını ve gelişmiş ülkelerde bu oranın çok daha az olduğunu belirten PAMUK: “Türkiye’de Avrupa Birliğine giriş sürecinde tarımda teknolojik gelişme çok daha yaygınlaştı. Tarım ve Sanayi sektörlerinde uygulanan politikaların uyumunda ciddi gelişmeler var. Tarımsal desteklemelerde daha gerçekçi politikalar ve tarıma dayalı sanayilere yönelişte artış var.” dedi.

İyi tarımın ve fuarların önemine değinen ÇUKODER Başkan Vekili Ramazan KÖZİG de: “Fuarlar çiftçimizin dünyadaki teknoloji ve tecrübelerden faydalanması için önemli bir imkandır. Çiftçimiz bu imkanları iyi değerlendirerek tarımda verimliliği artırmalıdır. Türkiye’de toprak dağılımının çok parçalı olması düşük verime neden olmaktadır. Miras yoluyla toprakların küçülmesi kente olan göçü hızlandırmaktadır. Küçük parçalara bölünmüş yaygın toprak yapısı maliyetleri yükselterek tarım üretiminde verimsizliğe yol açmaktadır.” dedi.

Tarım kesiminde nüfus artış hızının ülke ortalamasının üstünde olduğunu belirten KÖZİG: “AK Parti hükümetleri döneminde tarımda önemli gelişmeler oldu. Ancak gelişmiş ülkelerle aramızda hala ciddi bir mesafe var. Tarım sektöründe açığa çıkan işgücü fazlasının sosyal sorunlara neden olmaması için tarıma dayalı sanayi gelişmesine önem verilmelidir. Sanayi toplumlarında kentleşme, kentlerin çekişi ile gerçekleştiğinden, böyle bir çekiş gücü oluşturulmadan, kırsal alandaki işgücü fazlasını kentlere yöneltmek gerçekçi ve yararlı bir politika olmaz.” dedi.