2011 yılında Türkiye'deki toplam pamuk ekim alanları yaklaşık yüzde 30'luk bir artış göstererek 410 bin hektara ulaşırken, pamuk üretimiyse yüzde yine 30'luk bir artışla 600 bin tona (2.7 milyon balya) ulaştığına dikkat çekilirken, özelikle son yıllarda pamuğun tarla ve çırçır veriminin yükselmesi de çiftçileri pamuk ekmeye yönlendirildi. Adana Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ise, bir dönem adeta unutulmaya yüz tutan pamuğun, son 2 yıllık zaman diliminde hem ekiminin, hem de
üretiminin arttığına dikkat çekerek, söz konusu artıştaki en önemli etkeninse fiyat ve makineli hasada geçilmesi olduğunu vurguladı.

"MAKİNELİ HASAT VE ARTAN FİYATLAR ÇİFTÇİYİ PAMUĞA YÖNLENDİRDİ"
Çalışkan, "Çiftçinin pamuk ekiminden vazgeçme sebeplerinden birincisi; hasadın problemli olmasıydı. 1990'lı yılların sonlarına doğru pamuk toplamak için işçi sıkıntısı başlamıştı. İşçi, çok zor bulunuyor ve bulunan işçiler de pahalıya mal oluyor ve pamuğun kalitesini bozacak kadar da kötü toplanıyordu. Hatta toplama işçisi bulunmayan çiftçinin, kütlü pamuğunu satış maliyetine yakın toplattığı veya tarlada bıraktığı oluyordu. 2005-2006 yıllarına gelindiğinde bu sıkıntı had safhaya ulaştı. Çiftçinin
imdadınaysa pamuk toplama makineleri yetişti. Pamuk hasat makinesiyle tanışan Çukurovalı çiftçiler, fiyatın yükselmesiyle de yeniden pamuğa yöneldi" dedi.

"ÇUKUROVA'DAKİ HASADIN YÜZDE 90'INI MAKİNEYLE YAPILIYOR"
2011 yılında Türkiye'deki pamuk ekim ve hasadının, 2009 yılına göre 2 kat artarken, bu artışın Çukurova Bölgesi'nde 2.5 kat olduğu bilgisini de veren Çalışkan, bugün gelinen noktada Çukurova'da pamuğun yüzde 90'lık bir bölümünün makinelerle hasat edilirken, yüzde 10'lık bir kısmınınsa elle toplandığı bilgisini verdi. Çalışkan, "Çırçır fabrikaları, makineyle toplanan pamuğu 1.2 TL'den alırken, elle toplanan pamuğuysa 80 kuruştan satın alıyor. Ayrıca elle toplanan pamuktan belirli miktarda fire düşüyorlar.
Makineyle toplamada çiftçinin avantajlarından bir ide toplama maliyetidir. Elle toplamada kilogram başına maliyet 0.30-0.40 kuruşken, bu rakam makineli hasatta 0.14-0.16 kuruşa düşüyor" ifadesini kullandı.

"HASAT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ PAMUK FİYATINI DA OLUMLU ETKİLEYECEK"
Türk iplik sektörünün, Türk pamuğundan kaçınmasının ana nedeninin; 'kontiminasyon' bir başka ifadeyle de 'yabancı madde problemi' olduğunu hatırlatan Çalışkan, bu sorunun ancak toplama makineleriyle çözülebileceğini, bunun yanında toplama makinesiyle toplana yerli pamuğun satış kabiliyetinin de ithal pamuk karşısında güçleneceğini vurguladı. Çalışkan, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Pamuğun elle toplanmasında bütün yasak ve denetlemelere rağmen, işçi ilk toplamayı maalesef naylon çuvallarla yapıyor.
Buradan kütlü pamuğun arasına karışan naylon-polipren parçaları lif pamuğun içine karışıp, iplik fabrikalarına kadar gidiyor. Bu karışımlar, pamukla aynı renkte yani beyaz olduğu için iplik fabrikaları tarafından ciddi yatırımlar yapılmasına rağmen, ayrılıkta zorluk çekiliyor. Sırf bu nedenden dolayı bir kısım fabrika, yerli pamuk alırken çekinir, ancak fiyat cazipse alır. Fakat şimdi makineli hasatla bu problem ortadan kalkacak. Bu durum, genel piyasada pamuk fiyatlarını da etkileyecektir. Çukurova
çiftçisi, bu durumun bilincinde. Bu yıl her ne kadar toplama makinesi sıkıntısı olsa da önümüzdeki yıllarda bunun olmayacağını düşünüyoruz."