Zoom üzerinden gerçekleştirilen video konferansın ilk konuğu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin oldu. Online konferansa, dernek üyeleri ile bu yıl 4’üncüsü virüs nedeniyle yapılamayan Çukurova GİAD Akademi’den mezun gençler katıldı. “PandemiGölgesinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi” konulu video konferansta Başkan Ömer Faruk Sakarya ve üyeleri kutlayan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Bugüne kadar Çukurova Zirvesi, Bilgi Güçtür toplantılarıyla dünyaca ünlü isimleri, dünyanın en önemli ekonomistlerini, kişilerini Türkiye’ye getirerek Adana’da konuk eden Çukurova GİAD, bu toplantıları virüs döneminde online sürdürerek bir ilke daha imza atmıştır. Çukurova GİAD’ı bir kez daha kutluyorum” dedi. 

ALKİN’DEN 3 SENARYO 

Dünyayı etkisi altına alan Corona virüsün tüm dünyanın ekonomisini alt üst ettiğini, pandeminin ülkelerin ekonomileri ve insanların yaşam alışkanlıkları başta olmak üzere birçok şeyi değiştireceğini ve etkilerinin süreceğini ifade eden Prof. Dr. Alkin,yazın etkisiyle durup durmayacağı tıp insanlarınca da henüz bilinmeyen virüsün dünya ekonomisine olası etkilerine yönelik 3 ayrı senaryo üzerinde durdu. Bu senaryoları ‘Hızlı toparlanma’, ‘Küresel Yavaşlanma’ ve ‘Küresel Resesyon’ olarak dile getiren Alkin, virüsün etkilerinin uzun süreli de olabileceği ve virüsle yaşamın devam edeceği beklentilerinden de yola çıkarak dünya ekonomisinin küresel yavaşlamaya girebileceğini ve küresel resesyon yaşanabileceğinin ağırlık kazandığını vurguladı. Virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte Türkiye’de stratejik önlemlerin hızlı alındığını kaydeden Alkin, şunları söyledi: 


“Türkiye tarım, gıda ve imalat sanayinin büyük bölümünü durdurmayarak, toptan ve perakende ticareti, nakliyeyi, uluslararası lojistik ve transit ticaretin devamlılığını sağladı. Halkının yüzde 85'ini 'evde kal stratejisi' ile, virüsün bulaşıcılığını kırmak adına, izole etmeye çalışıp, halkın yüzde 15'ini çalıştırmaya devam ederek bu süreci yönetmek kolay değil. Virüsle mücadele sürecini makul bir soğuma ile geçirme konusunda kararlı bir çaba gösterdik. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ülkelerin pek çoğu bu dönemde tarlada ürün bıraktılar, üretimde ciddi aksamalar yaşadılar. Türkiye’de ise hem üretimin devamı, hem de izolasyon dengesi sağlanarak süreç hassas bir şekilde başarıyla yürütüldü. Bu durum, hem reel sektör boyutunda Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kalacağı muhtemel maliyetin olabilecek en düşük düzeyde tutulabilmesineimkantanıyacak, hem deTürkiye'nin, normalleşme sürecine çok güçlüdönecek ender ülkelerden biri olmasını sağlayacak”

Türkiye’de üretimin durdurulmamasının enflasyona olumlu yansımaları olacağını da bildiren Prof. Dr. Alkin, dünya ekonomisinde haziran ayı itibariyle tedbirlerin kademeli olarak yumuşatılmaya başlaması öngörülse dahi tüketici güveninin yaz ortalarına kadar düşük seyredeceğini, havacılık ve turizm faaliyetlerindeki kısıtlamaların yaz ortasında kalkabileceğini, küresel büyümenin yüzde 1,2-0,5 arasında değişebileceğini, virüsün dünya ekonomisine etkisinin 1,2-2,5 trilyon dolar arasında olacağını söyledi. Alkin, ‘Küresel Resesyon’ senaryosunda ise virüsün mevsimsel dayanıklılığının ortaya çıkması durumunda talep şokunun tüm yıl devam edebileceğini vurgulayarak, “Bu durumda özel tüketim, mal ve hizmet ihracatı, finans piyasaları büyük zarar görür. Tüketici güveni dip seviyeleri görür, havacılık kısıtlamaları yıl boyu devam eder. Yüksek bulaşıcılığın yıl boyu sürecek küresel ağır resesyonla küresel büyüme yüzde 0,5’e, hatta eksi 0,5’e kadar düşer Böyle bir durumda virüsün dünya ekonomisine etkisi 2,5-4 trilyon doları bulur” dedi. Alkin, virüsün ardından normalleşme sürecinde Türkiye’nin en seri tedarikçi ülke olarak dünya ekonomisinde önemli rol alacağını, ihracatta yine rekor kırarak, 3 ve 4’üncü çeyrekte olumlu oranda büyüme yaşayacağını sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Alkin’e teşekkür eden Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Bilgi Güçtür Online’nın virüsün etkilerinin kaybolup, normalleşme sürecine kadar devam edeceğini, her hafta farklı bir konuğun katılımıyla online konferansları sürdüreceklerini söyledi.