Kimyanın girmediği hiç bir alanın olmadığını söyleyen Prof. Dr. Selahattin Serin, ’Evrenin dili kimya’da gizlidir. Her şey kimyadır. Yediklerimizden giydiklerimize, kozmetikten patlayıcılara kadar her şey kimyasal üründür” dedi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Adana Şubesi tarafından düzenlenen ’Dünya ve Türk Kimya Sanayi’ adlı seminerde konuşma yapan Selahattin Serin, Dünya kimyasal madde pazarının 3.6 trilyon dolar civarında olduğunu vurguladı. Bu pazarda Türkiye’nin payı ise yüzde birin altında olduğunu dikkat çeken Serin, “Değişik endüstride 80 bin kimyasal madde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise sadece 2600 kimyasal madde üretilmektedir. 2010 yılında cari açığımızın 20 milyar dolarlık kısmı kimya sektöründen kaynaklanmaktadır. Gelişmiş ülkelerden örnek verecek olursak, kişi başına düşen kimyasal madde satışının Almanya’da 1783 Euro, Hollanda 2255, Belçika 3755, Türkiye de ise 195 Euro olması düşündürücüdür” diye konuştu.

KİMYA SANAYİNE YATIRIM YAPILMALI

“Kimya sektörü gelişmeyen ülkeler gelişmişlik gösteremez’’ diyen Prof. Dr. Selahattin Serin, Kimyanın dışa bağımlılıktan kurtulabilinmesi için de yerli hammadde kaynaklarımızın ve doğal kaynaklarımızın acil değerlendirilerek üretime ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti. TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Deniz Köse’nin bir sorusu üzerine Prof. Dr. Serin,‘’Türkiye den AB’ye ihraç edilecek kimyasallar için REACH’ uygulaması,  AB’nin kimyasal maddelerin yönetimi için getirdiği düzenlemelerdir. Kimya, sektörümüzü nasıl etkileyeceğini zaman gösterecektir’’ dedi.

TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Deniz Köse, ‘Dünya ve Türk kimya sanayini’ sinevizyon gösterimiyle anlatan Prof. Dr. Selahattin Serin başta olmak üzere katılımcılar, Prof. Dr. Fatih Köksal, Prof. Dr. Abdulkadir Ekşi, Doç. Dr. Hakkı Çiftçi, Emekli Dr. Albay Mahmut Çapar ile sanayicilere teşekkür etti. Başkan Köse, kimya sanayine yatırım yapılması hususunda işadamlarına çağırıda bulundu.