Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ile Adana ÜSAM işbirliğinde düzenlenen; ‘Ücretsiz Yenilikçilik ve Ar-Ge’ konulu eğitim etkinliğine yoğun ilgi gösterildi. AOSB Seyhan Toplantı Salonu’ndaki oturuma; Adana ÜSAM Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hamit Serbest, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Uzun ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Nesim Avigdor konuşmacı olarak katıldı.

 

TÜİK VERİLERİ

Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik alanındaki performansına bakıldığında; özellikle son yıllarda önemli bir artış eğilimi içerisinde olduğu görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Hamit Serbest, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dikkat çekti.  Serbest, “Ülkemizde kamu, özel sektör ve diğer kesimler tarafından Ar-Ge’ye harcanan toplam tutar 6.8 milyar TL’ye (2008 sabit fiyatlarıyla) ulaşmıştır. Bu değer, 2003 yılındaki harcamanın iki katından fazladır; diğer bir deyişle son yıllarda ülke çapında Ar-Ge’ye yapılan yatırımda reel olarak çok ciddi bir artış kaydedilmiştir' dedi. Serbest,  bu artışın sağlanmasında, özel sektör tarafından ArGe’ye daha fazla kaynak aktarılmaya başlanmasının da önemli bir rolü olduğuna dikkati çekti. 

 

RİSK YÖNETİMİ

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Uzun da ‘Proje’ konu başlığı altında sunumda bulundu, başarılı ve sonuç veren bir projenin nasıl hazırlanması gerektiğini anlattı. Proje planlama sürecinin önemini vurgulayıp, bir proje yöneticisinde aranan nitelikleri sıralayan Uzun, projelerdeki risk yönetimi konusunda da bilgiler verdi. Uzun, “Kurumların başarıları, problemleri oluşmadan önleyebilme yetenekleri ile doğrudan ilişkili. Problemler oluşmadan önce çok daha erken aşamalarda öngörülmeli ve önlem alınmalı” diye konuştu. AOSB Seyhan Salonu'ndaki seminere çok sayıda davetli katıldı.