Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu ise ''BB+''ya yükselttiğini, ''B'' olan kısa vadeli notlarını da teyit ettiğini açıkladı.

Notlara ilişkin görünümün ''pozitif'' olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Bu not artırımı, Türk hükümetinin, son 10 yılda borç yükünü istikrarlı biçimde azaltmasının sonucu olarak ekonomi politikasındaki esnekliğini düzelttiği yönündeki görüşümüzü yansıtıyor. Bu ayrıca, dışardaki güçlüklere rağmen, finans sektörünün sağlamlığını korumada Türkiye'nin düzenleyici kurumlarının başarısını gösteriyor. Standard and Poor's, Türkiye'nin bankacılık sisteminin en güçlülerinden biri olduğuna inanıyor'' denildi.

Türkiye'nin notlarının hükümetin sağlam ekonomik ve mali yönetimi tarafından desteklenmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin dış finans ihtiyacının kredi notunda ana risk unsuru olduğu çünkü yatırımcı güvenindeki değişimin ekonomideki büyüme ve kamu finansmanı konusunda kaygıya yol açabileceği ifade edildi.
Açıklamada, ''Görünümün pozitif olması gelecek 12-24 ayda olası bir not artırımı olabileceğini gösteriyor'' ifadesi kullanıldı.

-MOODY'S VE FİTCH DE ARTIRMIŞTI-

Bu arada Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch de Türkiye'nin notunu yükseltmişti.

Moody's, geçen yıl eylül ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü ''durağan''dan ''olumluya'' yükseltmişti. Kuruluş, Türkiye'nin ''Ba3'' olan devlet tahvil notunun görünümünü durağandan olumluya yükseltmesine gerekçe olarak, ekonominin şoklara karşı artan dirençliliğini göstermişti.

Fitch de Aralık ayında Türkiye'nin kredi notunu iki kademe yükselterek, BB(+)'ya çıkartmıştı. Kuruluş, uzun vadeli ulusal para cinsinden notunu da BB'den, BB(+) ve Türkiye'nin ülke tavan notunu da, BB'den BBB(-)'ye yükseltmişti.