İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, işsizlerin daha çok eş-dost aracılığıyla iş bulmaya çalışmasının olumsuz yankılarını değerlendirdi. Türkmen, Türkiye’deki işsiz ordusunun güvensizlik ve umutsuzluk nedeniyle iş bulma yöntemlerini değiştirdiğine dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yürütülen ‘Hanehalkı İş Gücü Araştırması’nın 2011 yılı Eylül ayı sonuçlarına göre işsizlerin daha çok eş-dost aracılığıyla iş bulmaya çalışmasının yanlışlığına işaret eden Türkmen, “İşsizlikte geldiğimiz noktanın yetkililer tarafından dikkatle irdelenmesi gerekir” dedi.

Söz konusu araştırmada 2011 yılı Eylül ayında Türkiye'de kurumsal olmayan nüfusun 72 milyon 625 bine ulaştığı, bunun yanında kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusun da 53 milyon 832 olduğunun kaydedildiğine dikkat çeken Türkmen, “Başta Adana olmak üzere tüm Türkiye’de işsizliğe kalıcı çözümler üretilmesinin yolu eş-dost, akraba torpiliyle olmamalı. Araştırma, gerçekten işe ihtiyacı olan ancak yetkili makamlarda tanıdığı olmayan insanlarımıza haksızlık yapıldığı sonucunu da beraberinde getiriyor. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) hazırlanarak kamuda görev yapmak isteyen ancak kopya skandalları nedeniyle sınavlara da neredeyse güvenini yitiren çoğu eğitimli kişilerden oluşan işsizlere yeni engeller çıkarılmamalı” dedi.

Türkiye’de son 10 yılın en düşük işsizlik rakamlarının açıklandığını belirten Türkmen, buna karşın eş-dost aracılığıyla iş bulmaya çalışılmasının Türkiye ekonomisi açısından bir çelişki doğurduğunu kaydetti.

 

“KADINLARA DAHA ÇOK DEĞER VERİLMELİ”

TÜİK’in aynı dönem araştırmasında Türkiye genelinde işgücüne katılım oranının, 2011 yılı Eylül ayında yüzde 50.4'e ulaştığını, bu oranın erkeklerde yüzde 72.2, kadınlardaysa yüzde 29.5 olduğunu söyleyen Türkmen, “Bu dönemde istihdam edilenlerin yüzde 71'ini erkekler oluşturuyor. Çalışanların yüzde 58.5'inin ise lise altı eğitimli olduğu bilgisine yer veriliyor. Bu sonuç ülkemizde kadınlara iş dünyasında gerekli desteğin verilmediğini gösterirken, eğitimli işsizlerin eğitimsizlere göre daha fazla olduğuna da işaret ediyor. Ülkemizde ve özellikle Adana’da girişimci kadınlarımızı destekleyerek işsizlik oranlarının aşağı seviyelere çekilmesine ön ayak olabiliriz” diye konuştu.

Türkmen, araştırmayla ilgili olarak yapılan değerlendirmede işsizlerin yüzde 29.6'sının 'eş-dost' aracılığıyla iş aradığını, bu durumun da sıklık gösterdiğini dile getirdi. Türkmen, işsizlerin yüzde 85.4'ünü oluşturan 2 milyon 48 bin kişinin daha önce bir işte çalıştığının hatırlatıldığı araştırmanın işsizlikte gelinen çarpıklığı ortaya serdiğini sözlerine ekledi.