Türk-İş   4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, "Asgari ücrette önemli kazanım sağlandı. Gönül isterdi ki mevcut ekonominin şartlarına daha da uygun bir ücret zammı alınsın. Türk-İş yönetimi diğer görüşmelerde olduğu gibi bu yıl ki asgari ücretin belirlenmesinde, çalışan emekçi kesimin refahı için ciddi pazarlıklar içinde oldu. Sonuçta açıklanan asgari ücret, milyonlarca emekçi kardeşlerimize birazda olsa nefes aldıracaktır. Milyonları ilgilendiren görüşme sonrasında açıklanan ücretin  emekçi kesime hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kalktığını belirtti. Gülnar, şunları söyledi: " 2022 yılı için brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olacak. Yüzde 14 (700,56 TL) SGK primi kesintisi, yüzde 1 (50,04 TL) işsizlik sigorta primi kesintisi, toplam kesinti miktarı 750,6 TL olarak yansıyacak. Böylelikle 2022 yılı net asgari ücret 4.253,40 TL olacak. Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu." 

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR 

Vergi muafiyeti sağlayacak söz konusu değişiklikler için yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Türk-İş 4.Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, "Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin, asgari ücretten verginin muaf tutulmasına yönelik, daha önce aldığı bir karar var. Örnek vermek gerekirse 5 bin TL maaş alanlar vergiden muaf olacak,  yine 5 bin TL  üzerinde maaş alan bir çalışanın ise, 5 bin TL ye kadar olan ücretinde vergi alınmayacak. Kesintinin yüzde 15 olduğunu hesapladığımızda çalışan emekçinin 750 TL gibi bir kazanımı olacak. Bu kararın geçerli olabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor,  bundan sonrası siyasi partilerin meclis çalışmalarına kaldı. Konunun kısa sürede meclise gelerek yasallaşacaktır" diye konuştu.