Futbol, insanların en sevdiği sporlardan bir tanesidir. Kaleciler ise takımların kaderini belirleyen kilit oyunculardır. Kale ile topun buluşmasına izin vermeyen özel yetenekler maçın kaderini değiştiriyor. En tehlikeli anlarda kurtarışlarıyla arkadaşlarını umut aşılayıp maçın kazanılmasını sağlıyor. Kalecilerin belirli özellikleri olması gerekiyor. Futbolun gelişimini takip etme, yeniliklere açık olma, takımı yönlendiren ve hücumu organize etmektedir. Futbolun en iyilerini belirleyen Fifa kalecileri de sıralamaktadır.

Fifa En İyi 5 Kaleci Sıralaması

Kaleci, takım savunmasının en arkasındaki güçtür. Futbolda rakibin attığı topların kaleyle buluşmasını önler. Kaleciler, takımının gol yemesini vücudunu kullanarak engeller. Dolayısıyla futbolun en kritik pozisyonlarından biridir. Zorlu görevi yerine getirme için bazı özelliklere sahip olma gerekir.

Teknik beceriler, liderlik, refleks vb. unsurlara önem verilir. Futbolda en merak edilen ve heyecanla beklenen en iyi kaleciler sıralamasıdır. Bu soruya net cevap verilemez. Çünkü herkes değişik etkenleri baz alır. Fakat küresel çapta kabul gören FIFA' nın listesinde de yer edinen ünlü isimler vardır. Sıra gözetilmeksizin dünyanın favori kalecileri;

·       Manuel Neuner, Alman kökenli kaleci birçok ilke imza atmıştır.

·       Thibaut Courtois, her sezon öncekinde daha iyi olarak popülerliğini koruyor.

·       Ederson, Brezilya milli takımının gözdesidir.

·       Yann Somer, FIFA ila EUFA kupaların birçoğunu takımının almasını sağladı.

Manuel Neuner

Alman kaleci, 1986 doğumludur. Profesyonel oyunculuğa Schalke 04 takımında 2005-2006 sezonunda yükselmiştir.  2008 yılında ilk UEFA Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında kurtardığı gollerle Bayern Münih kulübünün dikkatini çekti. 2009 UEFA kadrosuna seçilen kaleciler içindeki tek Alman'dı.

2011 senesinde Bayern Münih' e transfer olarak kariyerini burada sürdürmeye başladı. Hala mavi- beyazlı takımda oynuyor. 2004' ten beri Almanya Milli Takımında görev alıyor. Kariyerinde pek çok ödül olan kaleci, FIFA Dünya Kupası Altın Eldiven ve FIFA/ FIFpro World XI ödüllerine sahiptir.

Thibaut Courtois

Real Madrid’ te forma giyen oyuncu en iyi kaleciler arasında gösteriliyor. Her yıl Türkiye fifa sıralaması da dahil çeşitli bilgilerin açıklandığı FIFA resmi sitesinde verilere göre futbolun yıldızlarından biridir. La Liga kulübü Real Madrid takımındaki görevinin yanında Belçika milli takımının kalesini korumaktadır.

Akrobatik kurtarışları, refleksleri, ceza sahasına hakim olmasıyla tanınıyor. 1997' de futbola başlayan Courtois, profesyonel maçına 2009 tarihinde çıkmıştır. 2018 FIFA Dünya Kupası’ndaki katkılarından dolayı en iyi kaleci ödülü Altın Eldiveni kazandı. IFFHS' in verdiği kaleci ödüllerinde 2011- 2020 en iyi üçüncü kalecisi seçilmiştir.

Ederson

Ederson Santana de Moraes 1993 doğumludur. Brezilyalı futbolcu kaleci olarak görev yapmaktadır. Premier League liginde oynayan Manchester City takımın ağlarını korur. Aynı zamanda Brezilya milli takım oyuncusudur. Topla oynaması, doğru nokta atışı dağılımında yeteneği en iyiler arasında yer edinmesini sağlar.

2008 senesinde başladığı futbol kariyerinde hızla yükselmiştir. 2017- 2018 sezonunda Manchester City' ye katılan oyuncu aldığı transfer bedeliyle en pahalı kalecisi unvanını aldı. Takımıyla oynadığı ilk sezonda EFL Kupası'nı kazandı.

Marc-André ter Stegen

Almanya milli takımın ile La Liga kulüplerinden Barcelona takımında kalecilik yapıyor. Alman futbolcu, 2009 yılından bu yana profesyonel futbol oynuyor. Yıldızlar arasında olmasını topla oynama becerisi, refleksleri sağlıyor. Ayrıca bu yetenekleri nedeniyle Berlin Duvarı olarak biliyor. Çeşitli başarılara imza atan oyuncu dünyanın gözde kalecileri arasındadır.

Yann Sommer

İsviçre' de doğan oyuncu, 1996' dan beri futbol oynar. Üst düzey kariyerine 2005 yılında başladı. Inter Milan' da forma giyen futbolcunun pozisyonu kalecidir. İsviçre milli takımın kalesi de ona emanettir. Profesyonel kariyerine Basel formasıyla başlamıştır. UAFE Şampiyonlar Ligi, İsviçre Kupası, UEFA Avrupa Ligi vb. liglerde takımının kazanmasına yardım etti. Kritik anlarda yaptığı kurtarışlarla başarılarını sürdürüyor. 

Fifa 2023 En İyi Kalecisi  

FIFA’ nın futbol sıralaması Türkiye kulüplerini yerinin yanında yüzyılın kalecisi merak edilmektedir. En iyiler sıralamasında net karar verilemez. Ama futbol kulüplerinin ve oyuncuların performansları bazı oyuncuların öne çıkmasını sağlar. Göz önünde olan kalecilerden birisi Alisson Becker’ dir.

Brezilyalı futbolcu 1992' de doğmuştur. Liverpool takımının kalecisidir. Dağıtma, şut atışları, bire bir becerisi sayesinde kendi döneminin en başarılı file bekçilerindendir. 2002 tarihinde futbola başlamış, 2013 senesinde ilk profesyonel maçını oynamıştır.

Başarıları, çeşitli mecralarda son dakika spor haber olarak verilmektedir. 2017-18 sezonunda Serie A yılın kalecisi, 2018' deki transfer ücretiyle en pahalı kaleci unvanını aldı. 2019 tarihindeki başarıyla Yashin Kupası ila En İyi Fifa Kalecisi ödüllerini aldı.

10 yaşında başladığı futbol hayatını başarılarıyla taçlandıran Alisson hala Liverpool' da oynuyor. Çıktığı maçlarda kurtardığı toplarla takımının başarısına katkı sağlıyor.

2023 Fifa En İyi Kadın Kaleci

Fifa dünyanın en iyi kalecileri ödülleri kadın futbolcuları da kapsamaktadır. Her alanda başarılı kadınlar futboldaki yeteneklerini kanıtlamaktadır. Mary Earps ödülü alarak en iyiler arasına adını yazdırdı. 1993 yılında dünyaya gelen Mary, Manchester United takımında kaleci görevindedir.

İngiliz milli takım oyuncusu oldukça parlak bir kariyere sahiptir. 2023 FIFA Kadınlara Dünya Kupası'ndaki başarılarıyla Altın Eldiven ödülünü kazandı. Ayrıca 2023 BBC Yılın Sporcusu ödülünün sahibi oldu.

2009’ da başladığı profesyonel kariyeri, güçlü takımlarda devam etmektedir. 2023 yılında oynadığı 52 maçta 32 tane golleri engelleyememiştir. 23 karşılaşmada ise topların ağlarla buluşmasına izin vermemiştir.

Adana Demirspor Yedek Kaleciyle Ancak Bu Kadar 2-4 Adana Demirspor Yedek Kaleciyle Ancak Bu Kadar 2-4

Milli takım maçlarında kaleyi koruyan oyuncu pek çok maçta oynamıştır. 2012 UEFA 19 Yaş Altı Kadınlar Şampiyonası için kadroya alındı. Buradaki performansıyla ilgiyi üzerine çekti. Arkasında İngiltere A milli takım, FIFA Kadınlar Dünya Kupası eleme maçlarına katıldı. Earps, 2024 Yeni Yıl Onur Ödülleri töreninde Britanya İmparatorluğu Nişanı aldı.