TBMM Başkanlığına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bulut, ülkemizde 11 ilde şiddetli yıkıma neden olan ve resmi rakamlara göre 44 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği, birçok vatandaşımızın evini kaybettiği depremin üzerinden 21 gün geçmesine rağmen, AFAD ve Kızılay’ın hala depremzedelere çadır sağlayamadığını kaydetti.

deprem-burhanettin-bulut

Birçok ilimizde çadır eksikliğinden dolayı vatandaşların eksi 10 dereceyi bulan soğuklarda arabalarda ya da sokaklarda yattığını hatırlatan Bulut, şöyle devam etti:

“Depremde devletin kurumları olan AFAD ve Kızılay aciz kalmış, organizasyon ve koordinasyon eksikliği nedeniyle depremzedelerin ihtiyaçlarına cevap verememiş, birçok vatandaşımızın barınma ihtiyacını karşılayamamıştır. Depremin üçüncü gününde Kızılay’ın vatandaşlara bedelsiz vermesi gereken çadırları AHBAP adlı sivil toplum kuruluşuna 46 milyon TL karşılığı sattığı iddiası basında yer almıştır. 
Kuruluş amacı, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak olan Kızılay’ın ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürülmektedir. Vatandaş can derdindeyken, enkaz altında canlar varken, dondurucu soğukta dışarıda üşürken Kızılay’ın çadırları bedelsiz dağıtmak yerine satması asli görevinden uzaklaşan kurumun ticarethane haline geldiğini açıkça göstermektedir. Ülkemizin en köklü kurumlarından olan 155 yıl öne kurulan Kızılay, iktidar ticarethaneye çevrilmiştir.

“Türkiye Tek Yürek” adıyla düzenlenen bağış kampanyasında vatandaşlardan Kızılay’a para toplanırken, çocuklar kumbarasında biriktirdiği parayı, harçlıklarını bağışlarken,  böyle bir afet zamanında Kızılay’ın çadır satıyor olması kuruma olan güveni bir kez daha derinden sarsmıştır.” 

CHP’li Bulut, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • -Depremin olduğu 6 Şubat günü Kızılay’ın elinde kaç çadır vardır? Bu çadırlardan kaç tanesi vatandaşa dağıtılmıştır?
  • -Kızılay’ın sivil toplum kuruluşu olan AHBAP’a çadır sattığı iddiası doğru mudur? Kızılay tarafından AHBAP’a kaç tane çadır satılmıştır? Karşılığında ne kadar para alınmıştır? Çadırların birim fiyatı neye göre belirlenmiştir?
  • - Kızılay başka bir sivil toplum örgütüne ya da kişilere bu süreçte çadır satmış mıdır?
  • -Kızılay’ın elindeki stokları ve gönderilecek yardımları cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği iddiası doğru mudur? İddia doğruysa söz konusu cemaat, vakıf ve dernekler hangileridir? Miktarı ne kadardır?