Bilimsel verilerin ortaya çıkma sebebini, araştırmaların kaynağını ve insan merakının sınırsız sorularını oluşturan eşsiz bir yapıt olan evrenin parçası yeryüzünün, canlı yaşamına sağladığı olanakların sürdürülebilirliği yaşamın da sürdürülebilirliği anlamına gelmektedir. Yaşamın sürdürülebilirliği, gelecek nesillerin var olma süreçlerinin ortaya konulması demektir. Tüketim çılgınlığının önlenmesi ve bu konuda bilincin artması, kaynakların, ortak değerlerimiz ‘havanın, suyun, toprağın, yeşil alanların’ korunması ile kirliliklerin azaltılıp sürdürülebilir bir yaşam sağlanabilir. Bu birazda ben düşüncesinden sıyrılıp insanlığın, biz olguna kavuşmasıyla mümkün olacaktır. Ben düşüncesinde insan gözü kendinden başka hiçbirşeyi görmeyen çılgın bir tüketime, biz düşüncesinde insan ise herşeyin farkında paylaşımcı bir ruha sahiptir.

Meslek odamızda bu konularda itina ile çalışmalar yapmaktadır. Odamızın 4. Olağan Genel kurulunda Adana Şubenin nereden nereye geldiği konusunda değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledim;

Sayın meslektaşlarım, sevgili öğrenci arkadaşlarım ve çevreye gönül vermiş sevgili dostlar; odamız  büyümeye ve güçlenmeye devam etmektedir. Talip olunması durumu bunun kesinkes göstergesidir. Odamız; “genç çevre mühendisleri”nin yönetimleriyle birlikte kurumsal yapıya kavuşmuş ve kurumlar bazında tıkanmış iletişim yollarını tekrardan açmıştır. Kanuna çevre mühendisi ibaresinin girmesi, atıksu arıtma tesisleri tebliğinin çıkarılması ve bu tesislerde çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğunu bizler sağladık. Çeşitlenen ve artan teknik eğitimler, çalıştaylar, mesleki seminerler, söyleşiler, öğrencilere yönelik düzenlenen teknik geziler, staj imkanları, bilimsel içerikli sempozyumlar ve kazanılan haklarla birlikte oda ne yapıyor algısı yıkılmış ve tabanı boş bir eleştirinin ötesine geçememiştir. 9 şube, 10 temsilcilik ve yaklaşık 15000 üyesiyle eskisinden çok daha güçlü bir konumdadır.  Bilimsel içerikli, meslek odaklı düzenlediğimiz etkinlikler, çalıştaylar, eğitim seminerleri tamamıyla özveri, emek ve alınteri içeren süreçlerdir.

Tüm etkinliklerimizin asli bir parçası haline gelen öğrenci arkadaşlarımıza odamızca; ücretsiz mesleki eğitimler, mesleğe hazırlık seminerleri ve bilimsel içerikli sempozyumlar düzenlenmektedir. Staj konusunda doğru yönlendirmelerle, stajlarının verimli geçmesi adına birebir görüşmeler yapılmaktadır.

Çevre konusunda da, kent gündemini belirlemede gerekli çalışmaları reel verilerle ortaya koyduk ve kamuoyunu bilinçlendirip çözüm yollarımızla birlikte paylaştık. Hava kirliliğinden, kentte yaşanan sel felaketlerine, anız yangınlarından, yeşil alan tahribatlarına… Çevre konusunda birçok başlıkta hazırladığımız, bilimsel ve mesleki tecrübelerimizle edindiğimiz bilgilerden derlediğimiz metinleri basına ilettik. Tespit ettiğimiz konular; yazılı, görsel ve internet medyasında yer aldı. Çevreye olan sosyal sorumluluğumuzun bilinciyle özveriyle, emek verip, alın teri dökerek mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Evet; odamız eskisinden daha güçlü durumdadır ve mesleğine, geleceğine, meslek odasına, yaşamın sürdürülebilirliği ve yaşanabilir bir çevre için gösterilen mücadeleye sahip çıkan bizlerle daha da güçlenecek ve hak ettiği konumlara gelecektir.

Kıymetli yol arkadaşlarım, genç çevre mühendisleri, bana inanarak benimle yol yürüyen sevgili dostlarım. Oda süreçlerine gecemizi gündüzümüze katarak alın teri döktük, emek verdik. Kendinizle gurur duyun genç çevre mühendisleri.  Bazen annenizi ihmal ettiniz bazen eşinizi ve bazen dostlarınızı ihmal ettiniz, oda süreçlerine katkı verdiniz. Mücadele ettiniz. Evet, zorlu süreçleri hep birlikte aştık. Bir olmanın gücüne hepimiz inanıyoruz. Bizler çevre mühendisleri bir oldukça, iri oldukça ve diri kaldıkça tüm zorlukları meslektaşlarımızla birlikte aşmaya devam edeceğiz.

Dolu bir sayfada yazılanları, o sayfada ki metni eleştirmek en kolayıdır. Zor olan olmayan sayfaları var edip boş sayfaları doldurmaktır. Bizler boş sayfaları doldurup kitaplar yazdık. Kendinizle gurur duyun genç çevre mühendisleri. Sayfaları var etmeye ve boş sayfaları doldurmaya devam edeceğiz.

Yaşanabilir bir çevre ve güzel günleri yaşamaya hevesli sevdamızın düşlerini gerçekleştirmek adına mücadeleye devam etmekte ısrarlıyız. Sol yanımızda atmaya devam ettikçe bu yürekler, güzel günler adına umutla, sevdayla, canla başla ısrarlıyız…

4. Olağan Genel Kurulumuza; katılım sağlayan tüm meslektaşlarımıza ve çevreye gönül vermiş doatlarımıza herkese teşekkür ediyorum.