Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim–İş) 1 No'lu Şube Başkanı İsa Kayadan, Eğitim Bir Sen'in valiliklerle protokol yaparak okullarda dağıtımını sağladığı kitaplarda Cumhuriyet tarihinin yok sayıldığını ve sağ sol ifadelerinin kullanılarak etnik ayrımcılık yapıldığını söyledi.
Bu konuda velileri da uyaran Kayadan, “Veliler, okullarda çocuklarına hangi kitapların okutturulduğunu takip etmeli.  'Bir bilenle bilge nesil projesi' sözde ilim, irfan, hikmet yolunda şuurlu gençlik düsturuyla hayata geçiriliyor ama dağıtılan kitaplarda gençleri sağ sol diye ikiye bölen ifadeler kullanılıyor. Avrupalılaşmayı karalayan, sol ideolojiyi sömürücü, isyankar, öksüz ve yoksullara acımayan, gözlerini kan bürümüş kimseler olarak tanımlayan kitaplar, cumhuriyet tarihini de yok sayıyor” dedi.


Kayadan, "Adana'da bazı liselerde dağıtılan Sezai Karakoç'un 'Diriliş Neslinin Amentüsü' kitabında etnik ayrım yapılıyor. Özellikle 13. sayfasının gençleri bölen, ötekileştiren, karşı karşıya getiren, modernleşmeye karşı zehirli i ifadelerle dolu olması düşündürücüdür. Bu kitaptan çıkan temayla gençlerimiz kompozisyon yarışmasına katılacak ve 500 lira ödül alacaklar. İnsanları ötekileştiren bu kitaptan gençlerin anlayacağın nasıl bir tema çıkabilir ki?. Bu yönüyle velilerimizin de dikkatli olması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.


Okullarda kutlanacak resmi programların yazı ve şiirleri yazı inceleme kurullarında ele alınırken, öğrencileri ötekileştiren kitapların okullarda dağıtımına kimin karar verdiğini merak ettiklerini soran Kayadan, "Gençlerimize tam bağımsızlık, cumhuriyet değerleri, insan sevgisi, adalet, doğa ve hayvan sevgisi öğretilmesi gerekirken, ülkenin içinde bulunduğu durumu gözetmeksizin etnik ayrım kokan kitapların okutturulması hukuki olarak da doğru değildir. Öğrencileri karşı karşıya getirecek özellikteki kitapların araştırılmadan okullara dağıtılması doğru değil" şeklinde konuştu.