Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kozan Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, Kozan´ın başta Asur, Roma ve Memlük olmak üzere bir çok medeniyete merkezlik yapmış bir kent olduğunu belirterek, "Kozanımız, Osmanlı döneminde 1920 yılına kadar sancaklık yapmış, Cumhuriyet döneminde 1923´te sancakların il yapılmasıyla birlikte il olmuş ve bu durumu 1926 yılına kadar devam etmiştir. 1926 yılında siyasi çekişmeler nedeniyle ilçeye dönüştürülmüştür. Osmaniye ile beraber vilayetlik hakkı geri alınan Kozan; 1996´da Osmaniye´nin il olmasına rağmen hala ilçe. Biz vilayet olmak istemiyoruz zaten var olan vilayetlik hakkımızı istiyoruz" dedi.

Kalkınmada öncelikli olmanın getirdiği avantajlar sebebiyle yeni il olan bölgelerin daha kolay kalkındığını vurgulayan Sezen, ikinci bölge kapsamındaki Adana ile aynı kategoride gözüken Kozan, İmamoğlu, Aladağ, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi kırsal alanda kalan ilçelerimiz aslında daha geri durumdaki illerin şartlarını yaşandığını ifade etti.

2 bin 265 kilometrekare idari sınırı ve 31 Ağustos 2007 tarihinde yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarında Kozan´ın ilçe merkezinde 74 bin 521, belde ve köylerde 50 bin 200 olmak üzere 114 bin 721 kişi sayısına ulaştığına dikkat çeken Sezen, "Bu rakamlar çevre ilçeler de hesaba katıldığında bir çok ilden daha fazla nüfus yoğunluğuna sahip olduğumuzu göstermektedir. Kozan´ın vilayetlik hakkının iadesi, Kozan ve çevre ilçelerin kalkınması ile hizmetlerin hedefine daha kolay ulaşmasını sağlarken, Adana´yı da büyük oranda rahatlatacaktır. Torosların meşakkatli yollarında Tufanbeyli´den il merkezi Adana´ya ulaşmak için 196 kilometre mesafeyi normal bir araçla yaklaşık 4 saatte katedebilmekteyiz. Bu bir çiledir" dedi.

Bu sıkıntıları aşmak ve bölge kalkınmasını aşmak amacıyla Kozan´ın alinden alınan vilayetlik hakkının iadesini talep ettiklerini kaydeden Sezen, bu konuda bölge milletvekillerinden TBMM´ye önerge sunmalarını isteyeceklerini söyledi.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan da, Kozan´ın iyi sahip çıkılamadığı için il olamadığını savundu. Özgan, Kozan´ın son yıllarda tarihi kimliğine sahip çıktığını doğal ve tarihi zenginliği ile gelişmeye müsait olduğunu, vilayetlik hakkının geri verilmesiyle ekonomik ve sosyal alanda gelişmeyi hedeflediklerini belirtti.