Daha önce yazmıştım

Yıllar önce Atatürk parkı içinde onlarca hayvanın bulunduğu küçücük bir hayvanat bahçesi vardı.

Oraya gider Maymun, lama, tavuk kaz gibi hayvanları görür hareketlerini izlerdik. Hayvanat bahçesi çok küçüktü. Ona rağmen orayı gezmek ve çocuklarına hayvanları tanıtmak üzere yüzlerce aile o küçücük hayvanat bahçesine akın ederdi.

Sonrası malum.

Orası yıkıldı ve parka dönüştürüldü. Ama Hayvanat bahçesi unutuldu.

Bugüne geldiğimizde Adana’da hayvanat bahçesi diyebileceğimiz bir yer yok. Küçük çaplı bir iki hayvan türünün bulunduğu alanlar dışında hayvanat bahçesi sınıfına girecek bir alan yok.

Yakınımıza bakalım.

Gaziantep’de 2001 yılında açılan hayvanat bahçesinde tam 6 bin 814 çeşit havyan bulunuyor. 264 değişik hayvan türünün olduğu hayvanat bahçesi 100 dönüm alanıyla Dünyanın en büyük 3. Hayvanat bahçesi konumunda.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 90 türden 3.720 hayvan barındıran bir kuş kafesi, 74 türden 2950 hayvana ev sahipliği yapan bir akvaryumu, 10 türden 64 hayvanı barındıran bir maymun evi, timsah ve yılanlardan oluşan bir sürüngen evi ve diğer hayvanlar için ayrılmış özel bölümleri bünyesinde barındırıyor.

Ve inanmayacaksınız ama bir yılda hayvanat bahçesini ziyaret edenlerin sayısı tam tamına 2 milyon 480 bin kişi(2011 verileri).

Yani Hayvanat bahçesi kentteki aileleri çocukları çekmesinin yanında kent dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamış.

Gelgelelim bizim Adana’ya..

Büyükşehir Belediyesinde çok sayıda bürokrat var. Mühendis, mimar, çevre mühendisi  vs… vs... Var.  Hatta ve hatta Belediye dışından çok sayıda danışman! Var.

Kimsenin aklına “Kente bir hayvanat bahçesi yapalım” demek gelmiyor mu?

Adana’nın tanıtımı için önemli bir materyal olabilecek Hayvanat bahçesinin yapımı çok ta zor değil. Bir kere para yatırıyorsunuz, sonrasında zaten hayvanat bahçesi kendi masrafını da çıkarır.

O nedenle Adana’yı biraz seviyorsanız, bari bir hayvanat bahçesi yaptırın da kente azıcık bir katkınız olsun.

Hiç değilse, gittiğinizde geride bırakabileceğiniz elle tutulur bir hizmet olsun…