TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve Elbistan Merkezli 7,6 Büyüklüğündeki depremlerin, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde uzun dönemdir bilim insanları ve ilgili kamu kurumları tarafından “sismik boşluk” olduğu belirtilen Erkenek- Pazarcık Fay Segmentinin kırılması sonucunda meydana geldiğini söyledi.

AFAD DEPREM BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÜNCELLEDİ

İşleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 04.17’de Kahramanmaraş – Pazarcık’da, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde ilk olarak 7.4, olarak açıklanan ardından AFAD tarafından düzeltilerek 7,7 büyüklüğünde olduğu belirtilen depremle 13:24’de Elbistan Merkezli 7,6 Büyüklüğündeki depremin geniş bir bölgeyi etkilediğine değinen Dr. Tatar “ İlk belirlemelere göre Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Urfa, Diyarbakır’da çok sayıda yapının yıkılması sonucunda ağır can ve mal kaybı oldu. Umarız kayıplarımız en az seviyede kalır.  Yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralanan vatandaşlarımız ile depremden etkilenen bütün bölge halkına geçmiş olsun diyoruz.”

“İNCELEME YAPARAK SONUÇLARINI KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

Kahramanmaraş-Pazarcık ve Elbistan’da da meydana gelen depremlerle ilgili yerinde inceleme ve araştırma yapacaklarını, sonucunun da kamuoyuyla paylaşılacağını aktaran TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülkemizde çoğu büyükşehir niteliğinde olan 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500’ü aşkın mahalle veya köy yerleşim birimlerimizin 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Bu fayların sakınım bandı üzerinde 100.000’e yakın bina bulunduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşadığı düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın karşı karşıya kaldığı risklerin ne derece büyük olduğu, yaşadığımız bu depremle gözler önüne serilmekte ve daha bir önem kazanmaktadır. Jeoloji Mühendisleri olarak bu konuda kamuoyu oluşturmaya ve bilgilendirmeye devam edeceğiz”