Kamuoyunda endişeye neden olan “Adana’da büyük bir Deprem Bekleniyor” , “Deprem Sırası Adana’da” gibi söylem ve yorumlar üzerine açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube 2. Başkanı Doç Dr. Mustafa Akyıldız, “Bugün için Bilimsel ve Teknolojik verilere göre deprem için tarih saat vermek mümkün değildir. Ne zaman olacağını sorgulamak yerine, deprem gerçeğini bilip, bu depreme ne kadar hazırız sorusunu sormak daha yerinde olacaktır” dedi.

Kahramanmaraş Merkezli 2 ve Hatay’da üst üste yaşanan depremlerin ardından Adana ve Çevresinde “Depremsellik” üzerine yapılan değerlendirme ve yorumlar üzerine bilgi aktaran JMO Adana Şube 2. Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, deprem bölgesindeki hareketliliğin bir süre daha “Artçı Deprem” olarak devam edeceğini hatırlattı.

DEPREM ÖNCESİ ÖNLEM VE DENETİM VURGUSU

Deprem’in doğa olayı olduğuna bir kez daha dikkat çeken Doç. Dr. Akyıldız “Yağmur yağdığında nasıl ki şemsiye açarak korunuyor ve zarar görmüyorsak, Depreme karşı da; sağlıklı yer seçimi, depreme dayanıklı ve bilimsel metotlarla yapılmış binalarla önlemimizi alabiliriz” dedi.

“ADANA ŞEHİR MERKEZİNDEN GEÇEN  BÜYÜK BİR DEPREME NEDEN OLACAK FAY BULUNMAMAKTADIR”

Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalarda bölgedeki fay segmentlerinin fazla uzun olmamasının tespitinin yapıldığını aktaran JMO Adana Şube 2. Başkanı Mustafa Akyıldız mevcut durumla ilgili şu bilgileri aktardı:

“Mevcut verilere göre, Kuzey Adana olarak bilinen bölgeden geçen ve bölgemizi etkileyecek büyük ve aktif bir fay bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda “Fay parametreleri” kullanılarak yapılan hesaplamalara göre bu fay hatları üzerinde oluşabilecek olası maksimum deprem büyüklükleri 6 - 6.5 arasında oluşabileceği öngörülmektedir.  Ancak Adana havzasının kuzey-güney yönlü açılan bir havza niteliğinde olması büyüklüğü ve segmentlerin kırılma durumuna göre depremi daha düşük hissetme olasılığımız vardır. Ayrıca ne zaman olacağını sorgulamak yerine deprem gerçeğini bilip, bu depreme “ne kadar hazırız?” sorusunu sormak daha yerinde olacaktır.”

“DEPREM İÇİN BUGÜNKÜ TEKNOLOJİYLE SAAT VERMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Yer bilimciler tarafından bilimsel verilerin ışığında yapılan çalışmalar sonucunda; deprem beklenen yerlerin ve yaklaşık büyüklüklerinin saptanabildiğini anımsatan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube 2. Başkanı Doç Dr. Mustafa Akyıldız, “Ancak depremden sonra hatırlanan biz yerbilimcilere, doğal olarak herkes tarafından deprem ne zaman olacak sorusu sorulmaktadır. Bu günkü bilimsel ve teknolojik verilere göre deprem için tarih saat vermek mümkün değildir. Ancak tekrar etmek gerekirse yer tespitinin ve binaların, Bilimsel verilerle yapılmış olması ve vatandaşın da “Depreme Dayanıklı Yapı” konusunda sorgulayıcı olmasıyla Deprem gerçeğine biraz daha hazır olabiliriz.” Diyerek sözlerini tamamladı.