29 Eylül Dünya Kalp Günü Uyarısı: “Kalbinizi Korumak Hayatınızı Korumaktır”
29 Eylül Dünya Kalp Günü Uyarısı: “Kalbinizi Korumak Hayatınızı Korumaktır”
İçeriği Görüntüle

Son günlerde basında yer alan “anneye 24 hafta, babaya 15 gün doğum izni” haberlerine değinen Nennioğlu, kamuoyunda heyecan uyandıran bu düzenlemenin hâlen yasalaşmadığını vurguladı.
Mevcut uygulamada kadın çalışanlara doğum öncesi 8 hafta + doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni tanındığını hatırlatan Nennioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2025 Nisan ayında açıklanan taslakta bu sürenin 1 yıla çıkarılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Belirsizlik Aileleri Zorluyor

Düzenlemenin henüz TBMM’ye sunulmadığını ve Resmî Gazete’de yayımlanmadığını ifade eden Nennioğlu, bu belirsizliğin aileleri zor durumda bıraktığını söyledi.
“Yaptığımız saha araştırmalarında birçok memur ve işçinin verilen sözlere güvenerek hamile kaldığını gördük. Ancak hâlen yasal süreç başlatılmamıştır” dedi.

Sağlık-Sen’in Talepleri

Nennioğlu, çalışan annelerin ve ailelerin beklentilerini şöyle sıraladı:

  • Çalışan annelere 1 yıl ücretli doğum izni verilmelidir.

  • Ücretsiz doğum izni hakkı 1,5 yıla kadar uzatılmalıdır.

  • Kamu kurumları ve özel sektörde kreş ve çocuk bakım imkanları yaygınlaştırılmalıdır.

  • Babaların doğum izinlerindeki eşitsizlikler giderilmeli, aile bütünlüğü korunmalıdır.

“Sağlıklı Nesiller İçin Anneler Çocuklarıyla Vakit Geçirmeli”

Ülkenin geleceğinin çocuklarda olduğuna dikkat çeken Nennioğlu, “Sağlıklı nesillerin yetişmesi için annelerin bebekleriyle daha uzun süre vakit geçirmesi bir lütuf değil, zorunluluktur. Biz, çalışan annelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz ve bu hakkın en kısa sürede yasalaşması için mücadele vereceğiz” ifadelerini kullandı.