Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Niyazi Göger, Adana’da şehir içi toplu taşıma yapan araçların tamamının elektronik kartlı sisteme geçtiğini hatırlatarak, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için paralı binişlerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bu yönde UKOME’nin aldığı kararlar olduğuna dikkati çeken Birlik Başkanı Niyazi Göger, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan paralı binişlerle ilgili UKOME kararlarını uygulamasını beklediklerini dile getirdi.  Başkan Niyazi Göger, Özellikle 65 yaş üstü ve ücretsiz kart sahiplerinin toplu taşımada yaşadığı sorunların paralı binişlerin kaldırılmasıyla son bulacağına da dikkati çekti.  Adana’da kent içi ulaşımı sağlayan toplu taşıma esnafı, UKOME’nin 2018 yılında aldığı, daha sonraki yıllarda da UKOME toplantılarında gündeme alınan kararlar gereği paralı binişlerin kaldırılmasını istiyor.

BELEDİYE OTOBÜSÜNE PARALI BİNİLEMİYOR, DOLMUŞ VE HALK OTOBÜSÜNE NEDEN BİNİLİYOR?

Ancak Göğer daha önce de olduğu gibi sorun-mluluğu kendi esnafından atmak için konuyu Büyükşehir'e bağlıyor. Şu biliniyor ki, Adana'da Büyükşehir Belediye otobüslerine kartlı (kredi ve banka kartı dahil) biniş dışında paralı biniş yapılamıyor. Yani UKOME'nin kararları Belediyece uygulanıyor. 

Ancak Dolmuş veya Halk otobüslerinde bu karar yıllardır uygulanmıyor. Yaklaşık Bin 500 halk otobüsü ve dolmuş bulunan Adana'da günün her saati hangi toplu taşıma aracı nasıl denetleneceği tartışma konusu. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi dolmuş ve halk otobüslerini denetlese olay olurdu.

ŞOFÖRLERE SÖZ SÖYLEYEMEDİLER, BELEDİYEYİ SUÇLADILAR

Kuralların uygulanması için şoförleri denetleyemeyen, ikna edemeyen özel halk otobüsçüleri esnaf odası yöneticileri ise sorumluluğu üzerlerinden atıyor. YAslında şoförler vatandaşı uyarıp para ile biniş olmadığını belirterek kararı uygulayabilir.  Bu kadar basit. Nasıl Büyükşehir Belediyesi otobüs şoförleri bunu uygulayabiliyorsa, halk ve dolmuşçu esnafı bunu uygulamıyor. Ve bazıları para alarak, kartlı biniş sistemini deliyor. Sonuçta 17,50 TL'ye kartla biniş yerine 20 TL para aldığında en azından daha çok kazanmış oluyor. 

Bu sorunu aşmak aslında şoförleri ikna etmekle mümkün. 

Takdir kamuoyunun...

Toplu taşıma fiyat tarifesi... 

Öğrenci; 10.5 TL
Sivil; 17.5 TL


Özel Halk Otobüsü

Öğrenci: 9.5 TL
Sivil: 17 TL


Belediye Otobüsü

Sivil: 15 TL
Öğrenci: 7 TL