Adana Ticaret Borsası Kasım Ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan Başkan Şahin Bilgiç, “Ana sermayelerin erimemesi için ülke olarak biran önce ‘Enflasyon Muhasebesi’ne geçilmeli” dedi.
BAĞIŞ, “GIDA DA TASARRUF FAYDA SAĞLAR”
Gıdada tasarrufun fayda sağlayacağını ifade eden ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, “Her yıl kişi başı 93 kilo yiyecek çöpe atılmaktadır. Dünya genelinde kişi başı gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında Türkiye 3. sıradadır. Büyük emekler verilerek ürettiğimiz gıda ürünlerine milyonlarca insanın zor şartlarda ulaştığını düşünürsek bu nimetlerin çöpe gitmesini önlemek insanlık görevimizdir. Bilinçsiz tüketim alışkanlığı yüzünden çöpe atılan yiyeceklerin toplamı dünya genelinde 931 milyon tondur. Türkiye’de yılda 7 milyon 700 bin ton gıda israf edilmektedir. Bu israfı önlemek hem devletimize hem de kendi cebimize fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.” dedi.
BİLGİÇ, “GÖRÜNMEYEN ENFLASYON YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDEDİR”
İl ve ilçe oda-borsalar olarak seçimlerini tamamladıklarını, zamanın artık proje üretme zamanı olduğunu söyleyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirme de “Güzel hizmetlerle Adanamıza bir hoş seda, kalıcı hizmetler bırakmak hepimizin vazifesidir. Bu vazifeyi hep birlikte başaracağımıza inancım tamdır. Bugünler de enflasyon çok yüksek. TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlunun her ortamda dillendirdiği Türkiye’nin enflasyon muhasebesine geçmesi lazım. Adana Ticaret Borsası olarak da hem üyelerimizin hem de iş insanlarımızın bu enflasyon yükselmelerinden olumsuz etkilenmemesi için enflasyon muhasebesine geçmeleri lazım. Yoksa bütün sermaye eriyerek yok olmaya doğru gidebilir. Görünen enflasyonun aksine görünmeyen enflasyon yüzde yüzün üzerindedir. Hükümetimizden, Maliye ve Hazine Bakanlığı’ndan biran önce enflasyon muhasebesinin yapılmasını talep ediyoruz.”
"BUĞDAY TEŞVİKLERİ BİRAN ÖNCE VERİLMELİDİR"
Adananın birçok üründe olduğu gibi buğdayda da önemli bir üretim bölgesi olduğunu belirten Başkan Bilgiç, “Buğdayın toprakla buluşması tamamlandı. Yağan bol yağmurla beraber üreticilerimizin yüzü gülmeye başladı. Bereket dolu bir yıl olmasını diliyorum. Buğday desteklerinin yıl bitmeden çiftçilerimize ödenmesini bakanımızdan talep ediyorum. Bakanımızında “Her ürün toprakla buluştuğunda destek primlerini ödeyeceğiz” diye söylemi var. Bu teşvik tarımla uğraşan çiftçilerimize az da olsa bir cansuyu oluyor. Devletimizce verilen destek miktarı üreticiden kesilen stopaj tutarından daha yüksek olmalı aksi halde üretici kayıt dışına kaçabilir. Bu da devletimizin kazanç yönünden ciddi kayıplara neden olmaktadır. Bu konunun da çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Milli üretim miktarımızında ne kadar olduğunu ileriki günlerde bilemeyebiliriz. Bu sebeplerden dolayı destek miktarı çok önem arzediyor.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB meclis gündem maddelerine geçildi.