Bizlere bırakılan en büyük miras olan Cumhuriyet’imizin ilan edilişinin 99. yıl dönümü, her yıl olduğu gibi yıl da büyük bir coşkuyla kutlandı.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Vali Dr. Süleyman Elban’ın Cumhuriyet’in kuruluş yıl dönümü vesilesiyle tebrikleri kabulüyle başlayan kutlamalar, Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen törenle sürdü.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Buradaki törende Vali Dr. Süleyman Elban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, merasim aracı üzerinden tören geçişine katılan vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

 Kutlamayı takiben saygı duruşunda bulunulmasıyla devam eden törende, askeri bando eşliğinde söylenen İstiklal Marşı eşliğinde Şanlı Bayrağımız göndere çekildi.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Vatandaşlarımızın da yoğun ilgi gösterdiği törende günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı kutlayarak başladığı konuşmasında; millet olarak tarih sahnesinde yerimizi aldığımız günden bu yana hep özgür olarak yaşamaya, adaletli davranmaya, şerefimizi ve namusumuzu korumaya, kimsenin değerlerine en ufak bir zarar vermemeye, kendimizi geliştirmeye gayret gösterdiğimizi söyledi.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Bunları yaparken daima özgür yaşadığımızı belirten Vali Elban, “Asla başka bir devletin boyunduruğu altına girmeyi kabul etmedik. Kutsal saydığımız değerleri kendimiz dışındaki başka milletler için de istedik. Yaşadığımız her coğrafyada, hüküm sürdüğümüz her yerde, bütün insanlar için aynı şeyleri arzu ettik. Onların da haysiyetine, şerefine zarar gelmemesi, kişisel haklarının gelişmesi için katkıda bulunduk, destek olduk.” dedi.

Tarihsel süreç içerisinde Anadolu coğrafyasını kendimize yurt edindiğimizi dile getiren Vali Elban, “Bu coğrafya merkezli olarak aziz milletimiz bu cihanda hüküm sürmeye başladı. Ancak dünyada birçok millet, birçok insan kendileri dışında hiç kimseye özgürlük hakkı tanımak istemiyor. Başka insanların inançlarını yaşamasını istemiyor. Dolayısıyla böyle iki anlayış karşı karşıya geldiğinde elbette bir çatışma, bir mücadele ortamı doğacaktır. Yüzyıllardan beri aziz milletimizle bu değerleri hedef alan milletler arasında zaman zaman çatışmalar süregelmiştir. Bütün bu mücadelelerin yanı sıra bir de dünyanın en kıymetli coğrafyasını vatan olarak seçmişseniz, herkesin gözdesi olan bu güzel coğrafyaya elbette ki bu ilkelerden yoksun milletler ve devletlerin göz dikmesi, bunun karşılığında da insanlıktan nasibini almamış her türlü davranış ve muamelelerle buraya saldırması çok doğaldır.” dedi.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Son 300 yıldan beri sürekli bu saldırılarla karşı karşıya kaldığımızı aktaran Vali Elban, “Bu saldırılar neticesinde Anadolu coğrafyasına bu millet sıkışmış oldu. Burada da artık bu milletin varlığı çok görülmeye başlandı. Bu yüzden de bu kıymetli vatandan milletimizi atmak ve milletimizi tarih sahnesinden silmek için son bir hamle daha yaptılar. Çünkü Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede kahramanca mücadele etmiş bu milletin artık yorulduğuna ve vatanını savunmak için bir gücünün kalmadığına inanıyordu düşman kuvvetleri. Son bir hamle ile Anadolu’yu dört bir yandan kuşatmaya başladılar. Belli oranda da işgal ettiler. Bu işgale karşı aziz milletimiz boş durmadı. Hemen hızlıca direniş refleksini göstermeye başladı. Bu direnişin en efsane olduğu, dillere destan olduğu illerden bir tanesi de görev yapmaktan şeref duyduğum Adana’dır.” şeklinde konuştu.

Adana’nın Atatürk’ümüze de Kurtuluş Savaşı’mızın ilhamı, cesareti ve fikri konusunda da kaynaklık teşkil ettiğini hatırlatan Vali Elban konuşmasının devamında, “Adanalılar kendi coğrafyasındaki düşman kuvvetlerini, çok sıkıntılar çekmesine rağmen büyük bir kahramanlıkla Çukurova coğrafyasından söküp attı. Ankara hükümeti,  bu kahramanlıklar sonucunda Batılı güçler tarafından tanınmak zorunda kaldı. Hem Adana’da hem diğer yörelerde direnişler yapılıyor olmasına rağmen herkes Adana kadar şanslı değildi. Bütün bu direnişlerin örgütlenmesi için elbette ki bir lidere; bir kahramana; vatanı, milleti ve inancı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan büyük bir öndere ihtiyaç vardı. İşte bu noktada Atatürk, Anadolu’yu hızlıca dolaşıp aziz milletimizin yüreğindeki özgürlük aşkını bir bütün halinde toparlayıp düşmana karşı mücadele ruhunu ayağa kaldırdı. 4 cephede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde aziz milletimiz, kahraman ecdadımız hakikaten yıllarca savaşlarda yorulmuş olmasına rağmen eşi benzeri görülmemiş büyük bir kahramanlık hikayesi yazdı ve bu destansı mücadeleden sonra da düşmanı tamamen yurdumuzdan attılar.” ifadelerine yet verdi.

cumhuriyet-bayrami-kutlama2022-adana-5

Konuşmasında cumhuriyetin önemini vurgulayan Vali Elban, “Bu büyük zaferden sonra biraz önce bahsettiğim tüm bu değerleri çok iyi bilen Atatürk, bu güzel coğrafyada yine özgürce, rahat bir şekilde yaşayabilmemizin bir şartının da iyi bir iklim olması gerektiğini düşündü. Bu iklim ise cumhuriyetti. Çünkü insan onuruna yaraşır, bu milletin mizacına en uygun olan özgürlüğümüzü, inancımızı, şerefimizi, onurumuzu, kültürümüzü en iyi şekilde geliştirebileceğimiz, toplumun her kesimini kucaklayabilecek tek iklim cumhuriyetti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ancak bu güzel iklimle arzu ettiğimiz refah seviyesine, arzu ettiğimiz medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabileceğimize kanaat getirip ulusal kurtuluş mücadelesinin akabinde 99 yıl önce bugün cumhuriyeti ilan etti. O gün bugündür hem kendisinin yaşadığı dönemde hem de kendisinden sonraki dönemlerde bu aziz milletin evlatları cumhuriyete ve cumhuriyetin değerlerine sımsıkı sarıldılar ve cumhuriyetin hazırladığı bu ortamlarda her açıdan gelişmek için çaba gösterdiler. Bu çabalar sonucunda hakikaten millet ve devlet olarak iyi bir noktaya geldik. Ben başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hem ulusal kurtuluş mücadelesinde hem de ondan sonraki dönemde bu ülkenin kurulmasında, ilerlemesinde, gelişmesinde seve seve canını vermiş tüm şehitlerimizi, ebediyete irtihal etmiş tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Onun ilkeleri, cumhuriyetin değerleri doğrultusunda da önümüzdeki dönem içerisinde yılmadan bu ülkenin gelişmesi, bu milletin yücelmesi ve bu devletin daha güçlü olması için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza da sizlerle beraber söz veriyor ve tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Vali Elban’ın konuşmasının ardından bir öğretmenimiz tarafından seslendirilen şiirle devam eden programda, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı Halk Oyunları Ekibi tarafından halk oyunları gösterisi yapıldı. Ardından kıymetli öğrencimiz cumhuriyet konulu şiirini okudu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi tarafından da halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi.

Sen Ne Kadar Da Güzelsin Cumhuriyet

Programın sonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle düzenlenen Atatürk ve Cumhuriyet konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren lise öğrencileri ile resim ve şiir yarışmasında dereceye giren ilkokul ve ortaokul öğrencilerine ödülleri takdim edildi. Kutlamalar, vatandaşların ilgi ve beğeniyle izlediği geçit töreninin ardından son buldu.