Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Adana Demirsporlular Derneği'nce hazırlanarak, Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulan; 'Futbolun Çocukları Mavi Şimşekler' adlı proje, toplam 197 proje arasında kabul gören 40 proje arasındaki tek 'spor projesi' oldu. Söz konusu projeye Adana Valiliği tarafından da onay çıkarken, konuyla ilgili olarak Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Adana Demirsporlular Derneği Başkanı Talat Şahin arasında protokol imzalandı. Projeyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Talat Şahin, sporun; dayanışma ve refah boyutuyla gelişen, toplumsal ve ekonomik bir olgu olduğunu ifade ederek, “Gelişen spor, ulus ve toplum içerisinde barış ve anlayışı yükselten bir değerdir. Aynı zamanda genç nüfusun doğru yönde eğitilmesinde kullanılabilecek bir ara yüzdür” dedi.
Sporun, toplumsal rolü ve ekonomik boyutuyla dünya literatüründe yerini aldığını anlatan Şahin, bu kapsamda da futbolu bir araç olarak kullanıp, Adana merkez ilçelerinde yaşayan spora erişimi kısıtlı 11-15 yaş grubuna mensup 30 kız olmak üzere toplam 90 ilköğretim öğrencisinin, toplumla uyum içinde yaşamalarını kolaylaştırmayı ve zihinsel-bedensel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi. Şahin, dezavantajlı grup içersinde yer alan çocukların toplumsal bütünleşmesini sağlayabilmenin, yoğun göç alan bölgemizin öncelikli sorunlarından biri olduğunu dile getirdi.
Kentin bir takım bölgelerinde gereken düzeyde sportif etkinlikler düzenlenebilecek tesis yetersizliğinin, söz konusu bütünleşme sürecini olumsuz etkilediğini ifade eden Talat Şahin, “Sportif faaliyetlerin yaygınlaştırılması toplumsal ve kentsel yaşama entegrasyonda güçlük çeken bu grupların hayata katılımını artıracak, kendilerini ifade etme imkanı verecektir. Sivil toplum kuruluşları, yaşayan insan ile ulus kavramları arasında köprü kurabilecek işlevlere sahip organizasyonlardır” diye konuştu.
Şahin, 'Futbolun Çocukları Mavi Şimşekler' adlı projenin amacı hakkındaysa şu bilgileri verdi; “Çeşitli imkansızlıklar nedeniyle yeterince spor yapamayan çocukların, aktif spor yapmalarını sağlamak ve boş zamanlarını, enerjilerini spor yaparak harcamalarına fırsat vererek onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmaktır. Öte yandan aktif spor aracılığıyla ve örnek taraftarlık eğitimiyle bilinçli taraftar şuuru oluşturmaktır. Bir başka boyutuyla, sporu gereğince seven, yetenekli ve eğitilebilir çocukları spor camiasına kazandırılarak bölge sporunun geliştirilmesine katkıda bulunmak.”