Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik irca ve iflaslar nedeniyle vatandaşların hızla borçlandığını vurguladı. Halkın gelirlerinin yetmediği zorunlu harcama ve borç ödemeleri yapabilmek için borçlandığına dikkat çeken Dr. Şevkin, hükümetin hiçbir önlem almadığına işaret etti.

“BANKALARA OLAN BORÇTA 4 AYDA 209 MİLYAR LİRALIK ARTIŞ”

6 Mayıs – 9 Eylül günlerini kapsayan son 4 ayda vatandaşların bankalara olan borçlarında 209 milyar liralık artış yaşandığını kaydeden Dr. Şevkin, bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi  kartı) borcunun (takiptekiler de dahil) 9 Eylül itibariyle 1 trilyon 321 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Vatandaşların bu borcunun 985 milyar lirasının bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 336 milyar lirasının da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını ifade eden Dr. Şevkin, son hafta tüketici kredilerinde 4,4 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 4,8 milyar liralık artış yaşandığını vurguladı.

muzeyyen-sevkin-denklik-magduru-gencler-isyan-da

“TOKİ BORCU 27 MİLYAR LİRA”

Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçlarının ise 30,3 milyar lira düzeyine çıktığını anlatan Dr. Şevkin, Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 380 milyar lira düzeyinde seyrediyor. Vatandaşların bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 295 milyar liralık, toplam borçlarında ise 297 milyar liralık artış yaşandı” dedi.

Türkiye’de yaşayan 36,4 milyon insanın borcu olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, 2022 yılında 1 milyon kişinin icralık olduğunu, 4,1 milyon insanın da borcunu ödeyemediğini ifade etti.

“KREDİ KARTI VE TÜKETİCİ KREDİSİ BORÇLARI ARTIYOR”

Risk Merkezinin verilerine göre bu yıl ocak- temmuz döneminde bankaların 538 bin 254 kişiyi kredi kartı borcunu, 659 bin 89 kişiyi de tüketici kredisi borcunu zamanında ödeyemediği için yasal takibe aldığını vurgulayan Dr. Şevkin,
“Birden fazla bankaya olan borcu yüzünden, ya da hem kredi kartı hem de tüketici  kredisi aynı anda takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 966 bin 463 kişi bankalar tarafından icra takibine alındı. İcra takibine alınan tekil kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 224 bin 993 kişi arttı. Önceki yıllarda takibe alınıp icraya verilenlerden borcu devam edenlerin sayısı ise temmuz sonu itibariyle 4 milyon 144 bin 303 kişiye ulaştı. Bu durumda olanların sayısında geçen yıl temmuz ayına göre 500 bin kişilik bir artış yaşandı. Bankalar Birliği Risk Merkezinin verilerine göre, bankalara kredi  kartı ve tüketici kredisi borcu bulunan vatandaş sayısı (aynı bankaya ya da başka bankalara birden fazla borcu bulunanlar, vatandaşlık numarası yardımıyla tek kişi sayılıyor) ise son bir yılda 1 milyon 892 bin kişi daha artarak 36 milyon 362 bin kişiye yükseldi” dedi.

“EKONOMİ YÖNETİLEMİYOR”

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre bu yıl 1 Ocak – 16 Eylül  günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 151 bin yeni dosya geldiğini söyleyen Dr. Şevkin, “Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,5 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise son bir yılda 933 bin adet artarak 16 Eylül itibariyle 23 milyon 889 bine çıktı. Hükümet, Türkiye’yi ve ekonomiyi yönetemez duruma gelmiştir. Vatandaşlarımız çaresizlik içerisindeyken ülkenin güllük gülistanlık gibi gösterilmesi sorunları daha çok büyütüyor” diye konuştu.